Az osztrák kancellár szerint hiba lenne feladni az uniós menekültügyi kvótákat

 

Hiba lenne feladni a kötelező uniós menekültügyi kvóták elgondolását, a menedékkérők tagországok közötti elosztására szolgáló rendszer felállítása nagy könnyebbséget jelentene Ausztriának – jelentette ki Christian Kern leköszönő osztrák kancellár a brüsszeli EU-csúcstalálkozó pénteki zárónapján.

Kern rövid sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a migrációs válság kezelésére vonatkozó „eltérő álláspontok most nem fognak változni”.

„Európa hatalmas lépéseket tett előre. Kancellári tisztségem kezdete óta Ausztriában minden hónapban egyre kevesebb menekültet regisztrálunk, ez pedig nem csak a saját intézkedéseinknek, hanem a Törökországgal és az észak-afrikai államokkal kötött egyezményeknek is köszönhető. Nem értem, miért kell ezt lekicsinyelni” – közölte a szociáldemokrata politikus.

Christian Kern osztrák kancellár Brüsszelben 2017. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Francois Lenoir)

Christian Kern osztrák kancellár Brüsszelben 2017. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Francois Lenoir)

A Politico brüsszeli hírportál megjegyezte, hogy Kern utódja, a néppárti Sebastian Kurz keményebb álláspontot képvisel a migráció ügyében.

Kurz egy friss interjúban hangsúlyozta, osztja az Európai Tanács elnökének többek által egyébként bírált véleményét, amely szerint a kötelező menekültügyi kvóták hatástalanok és rendkívül megosztóak. „Igaza van Donald Tusknak abban, hogy a kötelező uniós kvóták nem működtek” – fogalmazott, hozzátéve, változtatni kíván a mostani „elhibázott” migrációs politikán.

Az ülés előtt Paolo Gentiloni olasz kormányfő is megszólalt, és elismerte, történt előrelépés a bevándorlási válság kezelésében, de „még nem sikerült leküzdenünk a visegrádi országok ellenállását a kötelező kvóták ügyében”.

Az uniós állam- és kormányfők csúcsértekezletén csütörtök este volt napirenden a migráció ügye, brüsszeli értesülések szerint azonban az álláspontok továbbra sem közeledtek a vitás kérdésekben.