Washington nem küld több fegyvert a kurdoknak

 

Donald Trump amerikai elnök a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás átrendezését ígérte a Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonbeszélgetésben – jelentette be a Fehér Ház sajtóhivatala, némileg pontosítva a beszélgetésről korábban Ankarában közölt információt.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteki ankarai sajtótájékoztatóján még úgy számolt be a beszélgetésről, hogy – mint mondta – az amerikai elnök elrendelte: Washington ne küldjön több fegyvert a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart. Cavusoglu, aki jelen volt a beszélgetésnél az államfői palotában, hozzátette: Trump azt is mondta, hogy “ennek az ostobaságnak” már korábban véget kellett volna vetni.

A Népvédelmi Egységek (YPG) helyi kurd milícia egyik katonája telefonál egy teherautó roncsa előtt 2015. január 28-án –  képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A Népvédelmi Egységek (YPG) helyi kurd milícia egyik katonája telefonál egy teherautó roncsa előtt 2015. január 28-án – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A török tárcavezető kifejtette: az amerikai-török kapcsolatokra az egyik leginkább negatívan ható téma a szíriai kurdoknak adott fegyverek ügye. Legutóbb már páncélos járműveket is kaptak az Egyesült Államoktól – hangoztatta Cavusoglu.

A Fehér Ház ugyanakkor másként idézte Trumpot, aki – ez utóbbi változat szerint – csak annyit közölt Erdogannal: az Egyesült Államok változtatásra, “korrigálásra” készül a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás terén. A washingtoni közlemény szerint a katonai segítség átrendezése a helyzet stabilizálásának függvényében történik majd.

Az Anadolu török állami hírügynökség a török államfői hivatalra hivatkozva korábban arról számolt be, hogy az amerikai és a török vezető a szíriai válságról, a szerdai szocsi orosz-török-iráni csúcstalálkozóról, regionális problémákról, valamint a kétoldalú kapcsolatokról folytatott megbeszélést. A Fehér Ház közleménye szerint a telefonbeszélgetésben megvitatták az amerikai harci eszközök Ankara által tervezett vásárlását is.