Kezdi hitelét veszteni a davosi világgazdasági fórum

 

Davos a globalizáció megtestesítője, szakértők szerint mégsem érnek el kézzelfogható eredményeket a résztvevő országok. Egyre többen maradnak távol a találkozótól, ezzel kezdi hitelét veszteni a szerveződés.

Globalizáció 4.0: A globális környezet alakítása a negyedik ipari forradalom korában – ez a mottója idén a davosi világgazdasági fórumnak, amelyen minden évben a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt több mint száz ország képviseletében, köztük több mint hatvan állam- vagy kormányfő. A fórumon megvitatják a legégetőbb globális kérdéseket és meghatározzák a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

Az említett szlogennél azonban pontosabb képet ad az esemény témáiról a mondat, amelyet Klaus Schwab német közgazdász, a tanácskozást szervező alapítvány elnöke fogalmazott meg: az emberek nem érzik magukat biztonságban és nem hiszik el, hogy a világ jobb lesz holnap, mint ma.

Davos, 2018. január 21. A Világgazdasági Fórum logója egy konferenciaterem ablakán a 48. fórumnak otthont adó kongresszusi központban, a svájci Davosban 2018. január 21-én. A tanácskozást idén január 23. és 26. között rendezik. (MTI/EPA/GLaurent Gillieron)

A Világgazdasági Fórum logója (Fotó: MTI/EPA/GLaurent Gillieron)

A bizonytalanságokat és a zavaros időket azonban jól jelzi, hogy az iparilag hét legfejlettebb ország vezetői közül csak Angela Merkel német kancellár, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök vesz részt a fórumon. Három vezető, Donald Trump amerikai elnök mellett Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit kormányfő is a belpolitikai válsághelyzet miatt maradt otthon.

Nem kell válságtól tartani

A fórumhoz minden évben kapcsolódik a Globális Kockázatok című jelentés is. 2019 legvalószínűbb kockázati tényezői között az időjárást, a klímaváltozás okozta károkat, természeti katasztrófákat, adatcsalásokat és a kibertámadásokat sorolta fel a jelentés – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában, majd feltették a kérdést: hol vannak a gazdasági kockázatok?

Ezeket az IMF, vagyis a Nemzetközi Valutaalap vezetője vázolta – mondta Csath Magdolna közgazdász a műsorban. Mint mondta, az IMF jelentése alapján némi lassulás várható a világgazdaságban az idei évben, igaz ez regionális lesz. Továbbá nem kell attól tartani, hogy világgazdasági válság fog kialakulni – tette hozzá a szakember.

Ugyanakkor a valutaalap jelentése felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb gondot gazdaságilag az eurózóna okozza, ugyanis utóbbi fog a leginkább lassulni – fogalmazott Csath Magdolna.

Hiteltelenek a fórum résztvevői?

Néhol zavarok és bizonytalanságok tapasztalhatók a gazdasági erőlejelzésekben, azonban kihívások az idei évre is szép számmal vannak. A kérdés az, hogy a globalizáció és az egész globális világ működik-e? – tette fel a kérdést Csath. A végkicsengése az volt a témának, hogy ennek működnie kell, közben pedig törekedni kell az elszegényedés megállítására.

A fórum résztvevői közül többen magánrepülőgéppel érkeztek, majd kijelentették, hogy tenni kell a szegénység ellen. Csath Magdolna szerint az előbb leírt helyzet rendkívül furcsa. A műsorban Regős Gábor ehhez hozzáfűzte: nem szabad elfelejteni, hogy a magánrepülőgépekkel érkezők később arról beszéltek, mennyire fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, vagy a környezetvédelem. Ehhez azonban a magánrepülők és magánautók nem járultak hozzá – jegyezte meg a Századvég közgazdásza.

Veszített jelentőségéből a fórum

Davos a globális világ megtestesítője, mégis sok ország vezetője nem vesz részt a fórumon – hangzott el a műsorban. Regős Gábor ennek kapcsán elmondta, valóban a globális világ megtestesítője, azonban felmerülhet a kérdés, hogyha a fontos emberek nem mennek el, akkor milyen jelentősége marad a továbbiakban a találkozónak. Mint mondta, idén az amerikaiak nem mentek el az eseményre, ami csökkentette annak jelentőségét.

Hozzátette: bár a fórum mottójaként lett meghatározva a Globalizáció 4.0, erről túl sok szó mégsem esett az előadásokban. Két téma volt, ami ezen kívül még megjelent: a klímaváltozás elleni harc, valamint a gazdasági kockázatok.

Nem mindig fedik egymást a megvalósult tettek és az elhangzott tervek, elképzelések – hangsúlyozta Regős Gábor. Kicsit álságosnak tűnik a fórum, olyan érzésünk lehet, mintha egy baráti kör összeülne és megtárgyalnák egymás között a kérdéseket – fűzte hozzá Csath Magdolna. Mint mondta, a világ gondjait nem oldják meg, miközben valóban tudnának érte tenni, ha igazán akarnának.