Véget érhet a Kína és Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború

 

Kína és az Egyesült Államok megegyezett abban, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról, és nem emelnek további vámokat. A két fél egyetértésre jutott, nem bocsátkoznak kereskedelmi harcokba.

Nem sokkal korábban Washingon és Peking közös közleményt adott ki, mely szerint megállapodás született arról, intézkedéseket hoznak majd annak érdekében, hogy csökkenjen az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya Kínával szemben. A két ország továbbá megállapodott abban, hogy együttműködnek a szellemi tulajdonjogok védelmében, amelyek kölcsönösen előnyösek lennének a globális kereskedelem stabilitásának fenntartásában.

Goreczky Péter a külügyi és külgazdasági intézet vezető elemzője szerint a vámok beszüntetése egyszerre segítené Kína gazdaságát és csökkentené az USA külkereskedelmi mérlegében mutatkozó deficitet.

A szakértő elmondta: a gyakorlati lépések terén idáig annyi történt, hogy az ország eltörölt bizonyos intézkedéseket, amelyek például az autóipart sújtották – utalt a szakember arra a szabályozásra, ami 1994 óta volt érvényben, miszerint ha egy külföldi autógyártó cég Kínában akar termelést folytatni, kénytelen volt egy kínai céggel vegyesvállalatot alapítani, amelyben nem rendelkezhetett ötven százalékkal nagyobb résszel. Ez volt az egyik gyakorlat, amit az amerikaiak és a nyugat-európaiak a leginkább sérelmeztek – mondta a szakértő.

Hozzátette: jelenleg úgy tűnik, ezt a kínai vezetés eltörölte. Az amerikai autógyártó vállalat, a Tesla már élt is ezzel a lehetőséggel és megalapította Sanghajban az első olyan saját kínai vállalatát, amelyben ő a teljes jogú tulajdonos.

Fokozzák az együttműködést

Kína és az Egyesült Államok fokozza együttműködését többek között az energia, az agrártermékek, az egészségügyi és a pénzügyi szektor terén is. Kína kedvező üzleti körülményeket szeretne teremteni külföldi kereskedelmi partnerei és a befektetők számára.

Goreczky Péter szerint Kína gazdasága rengeteget változott az elmúlt időszakban, nemcsak az olcsó és hamisított termékeknek az előállítójaként lehet jellemezni. Az ország nagyon komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy átálljon egyfajta innováció vezérelt gazdaságra, és elképzelhető, hogy a mostani lépések hátterében ilyen megfontolások is meghúzódnak – fogalmazott az elemző.

2018-ban van Kína gazdasági reformjainak, valamint az ország tervgazdálkodásról szocialista piacgazdaságra való áttérésének 40-dik évfordulója.

Ennek jegyében ez év elejétől folyamatosan bővítik piacaikat, fejlesztik gazdaságukat. Többek között ezért rendezik meg novemberben az első Kínai Import és Export Expó-t Sanghajban.