A görög rendőrség egy 27 éves krétai férfit vádol az amerikai tudós megölésével

 

Egy 27 éves krétai görög férfit vádolnak a szigeten két hete eltűnt és egy hete holtan talált 60 éves amerikai biológusnő megölésével – közölte a krétai rendőrség kedden egy Hanía kikötővárosban tartott sajtótájékoztatón.

A hétfőn letartóztatott gyanúsított, akinek nevét nem fedték fel, kihallgatása során bevallotta Suzanne Eaton megölését, és még a keddi napon bíróság elé állítják. Az áldozat holttestén szexuális támadás nyomait találták meg – közölte a sajtótájékoztatót tartó vezető beosztású rendőrtiszt, Konsztantinosz Lagudakisz.

Lagudakisz elmondta, hogy mielőtt a gyanúsított megölte, kétszer elütötte autójával az asszonyt, akit sebesülten megerőszakolt. Az áldozat holttestét egy nagyszabású keresés eredményeként július 8-án, Hanía kikötővárosban, egy használaton kívüli katonai bunkerben találták meg, amelyet a nácik fegyver- és lőszerraktárként használtak a második világháborúban.

Gumiabroncsnyomok és térfigyelő kamerák segítettek

A rejtélyes eltűnési és gyilkossági ügy felgöngyölítésének fontos eleme volt a rendőrtiszt szerint, hogy friss gumiabroncsnyomokat találtak a valaha bunkerként használt mesterséges barlangok bejáratánál. Ebből és a holttest fekvéséből állapították meg, hogy az áldozatot máshonnan vitték a barlangba. Segítettek a tettes megtalálásában egy térfigyelő kamera felvételei és a mobiltelefon-használati adatok is. Egyelőre vizsgálják, hogy Eatont a tettes fojtotta-e meg, vagy abba halt bele, hogy eltört bordái miatt nem tudott lélegezni.

Mentálisan zavart tettes

Görög hírportálok előzőleg rendőrségi forrásokra hivatkozva arról cikkeztek, hogy a tettes, egy kétgyermekes családapa bevallotta, hogy kukkoló, és nem bírt ellenállni nemi gerjedelmének, amikor meglátta az asszonyt, és hogy a férfit mentálisan zavartnak ismerik a környezetében.

A Németországban élő tudós egy szakmai találkozón vett részt Kolimvári tengerparti városkában, nem messze Haníától. Eltűnésének napján a sportos életmódú asszony futni ment. Zsákvászonba bugyolált holttestét 10 kilométerre találták meg attól a helytől, ahol utoljára látták július 2-án.

Suzanne Eaton a drezdai Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézetben vezetett egy kutatócsoportot. Az intézet közleménye szerint Eaton szakterülete egyik vezető kutatója volt, megszállott futó és feketeöves taekwondós.