Rendkívüli a hóhelyzet több országban

 

Rendkívüli a hóhelyzet a szomszédos Ausztriában és a lengyel Tátrában. Voltak olyan települések, ahol éjszaka csaknem két méter hó hullott. Reggel katonák és katasztrófavédők fúrtak alagutat a buszmegállókhoz és a közintézményekhez. Egy Salzburg környéki kolostorban 30 apáca rekedt több napra a hó fogságába.

Nem mindennapi látvány várta a munkába igyekvőket a lengyel Tátra egyik üdülőparadicsomában, Zakopanéban. Az éjjel annyi hó esett, hogy eltűnt a buszmegálló, a több mint két méter magas üvegépületnek csak a teteje látszott ki. Több tucat munkást küldtek a helyszínre, hogy egy vájatot fúrjanak az üdülőtől a megállóhoz.

Azok sem jártak jobban, akik autóval indultak volna útnak. Az utcán parkoló járműveket teljesen betemette a hó, a lakók csak többórás lapátolás után tudtak kijutni a házaikból.

A –10 Celsius-fokos hidegben teljesen összefagyott a hóréteg.

Ausztriában több, Salzburgtól délre fekvő települést is teljesen elzárt a külvilágtól a hatalmas hó. Az osztrák hatóságok több száz munkagépet és mintegy 300 vasutast, 250 katasztrófavédőt és sok száz katonát rendeltek a helyszínre, hogy járhatóvá tegyék az utakat és a vasúti síneket.

Harminc apáca és egy pap rekedt napokra a hó fogságába egy Salzburg környéki kolostorban. Csak csütörtök estére sikerült az osztrák hatóságoknak a két méter magas hófalban alagutat fúrni a zárdához. A legidősebb apácák több mint 30 éve laknak itt, de nem emlékeztek ekkora hóesésre.

 

A Szentföldön is a szokásosnál keményebb a tél, Jeruzsálemben ötcenti hó esett csütörtök éjjel. Nem mindennapi látvány fogadta a hívőket, akik reggel a siratófalhoz igyekeztek imádkozni. A tengerparton Tel-Avivban ítéletidő tombolt, a viharban éjjeli sötétségbe borult a város, és több méter magas hullámokat korbácsolt a szél a város tengerparti sétányán.