Tűzvész miatt evakuálnak Malibuban

 

A Kalifornia északi vidékein pusztító tűzvész miatt a hatóságok pénteken elrendelték Malibu kötelező kiürítését is. A rendkívüli szárazság okozta tűzvész rendkívüli gyorsassággal terjed déli irányban, elérte Los Angeles környékét is.

Az állam fővárosától, Sacramentótól nem messze fekvő Paradise városka teljesen leégett, a lakosságot már csütörtökön elköltöztették. A 86 ezer lelket számláló, közeli Chico város – amelyet erdők és parkok ölelnek körül – szintén lángokban áll, mentik, akit lehet, mert a kötelező evakuálás ellenére még sokan otthonukban maradtak.

Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok a San Fernando-völgy mellett elérték Simi Valley egy részét, Calabasast és Malibut. Malibu egészében elrendelték a kötelező evakuálást, a közeli Pepperdine egyetemet meghatározatlan időre lezárták. Az előrejelzések szerint a tűzvész szombatig eléri Thousand Oaks városkát, ahol szerdán egy szórakozóhelyen egy ámokfutó 12 embert agyonlőtt és többeket megsebesített.

„A tűzvész a távoli erdei vidékekről folyamatosan terjed a lakott település felé” – nyilatkozta az NBC televíziónak Kory Honea, az északi Butte megye seriffje. A megyében – két másik megyével együtt – Gavin Newsom kormányzóhelyettes csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett.

Kaliforniát 2017 óta szinte folyamatosan tűzvészek sújtják. A legutóbb 2018 augusztusában Mendocino környékén pusztítottak, csaknem 190 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Két hónapig tartott, míg a tűzvészt sikerült megfékezni.