Katasztrofális erejű széllökésekkel szállt partra Michael

 

Óránkénti 250, a helyi sajtó szerint 280 kilométeres széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel 4-es fokozatra felerősödve érte el partot szerdán Floridában a Michael hurrikán.

A hurrikán a floridai Panama City városnál érte el a partot. A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ (NHC) előrejelzései szerint azonban tovább erősödhet, és a korábbi viharoknál pusztítóbb lehet.

A Kuba felől érkező viharról Rick Scott floridai kormányzó szerda reggeli sajtótájékoztatóján így fogalmazott: „a Michael szörnyeteg és elképzelhetetlen pusztítást hozhat”. A kormányzó Florida Mexikói-öböl partján fekvő vidékeire kötelező kiürítést rendelt el, ugyanakkor közölte: aki helyi idő szerint szerda délig nem hagyta el az otthonát, most már ne tegye, a vihar ugyanis túl erős, a hurrikán életveszélyes.

„Már túl késő a meneküléshez” – hangsúlyozta Scott. Hozzátette, hogy aki úgy döntött, otthon marad, nem biztos, hogy számíthat a mentéssel foglalkozó szakemberek segítségére, hiszen ők is életveszélyben vannak. A Fox televíziónak szerda reggel adott interjújában a kormányzó komoly aggodalmainak adott hangot azok miatt, akik a tengerpart mentén élnek és otthon maradnak.

Trump amerikai elnök a Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A vihar ugyanis – mint mondta – részben óriási esőt hoz, részben pedig olyan magasra korbácsolja a tenger hullámait, hogy a házak teljesen víz alá kerülhetnek, vagy az ár elsodorhatja őket. „Azt hiszem, vannak emberek, akik nem fogják fel, milyen kockázatot vállaltak” – fogalmazott. Scott kormányzó egyébként vasárnap óta folyamatosan arra figyelmeztetett, hogy a közelgő hurrikán életveszélyes.

A Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) igazgatója, Brock Long szintén figyelmeztetett: senki ne próbálja megnézni a tenger felkorbácsolt hullámait, aki ugyanis ezzel kísérletezik – mint fogalmazott – „sajnos nem marad életben, hogy elmesélje a látottakat”. A Fema mintegy 3 ezer szakembere már a helyszínen van, hogy segítsen – mondta Long, aki szerint a Michael a „legrosszabb fajta hurrikán”.

„Veled vagyunk, Florida!” – írta Twitter-bejegyzésében szerdán délelőtt Donald Trump elnök, majd – miután a Fehér Házban tárgyalt a katasztrófa-elhárítási hivatal vezetőivel – szintén azt hangsúlyozta, hogy már késő az evakuáláshoz. „A kormányzat segített, de sokan nem akarnak elmenni” – mondta újságíróknak az elnök.

Trump kihirdette a rendkívüli állapotot Floridára, s ez azt jelenti, hogy a déli állam szövetségi anyagi támogatást kap a természeti katasztrófa elhárításához. Florida mellett Alabamában és Georgia államban is rendkívüli állapotot hirdettek. Floridában és Alabamában tornádókra is számítani lehet. A hurrikán várható útvonalában mintegy 20 millió ember él.