Szakértők a genovai híd lebontását vagy alátámasztását javasolják

 

A múlt kedden leomlott genovai autópályahíd maradványait gyorsan le kell bontani a további balesetek elkerülése érdekében – tanácsolták szakértők.

A közlekedési minisztérium által a baleset körülményeinek feltárásával megbízott műszaki szakértők erre a következtetésre jutottak a kormány által kinevezett katasztrófaügyi biztosnak benyújtott írott jelentésükben – írta szerdán az ANSA olasz hírügynökség.  A Morandi híd üzemeltetéséért felelős sztrádatársaságnak néhány nap áll rendelkezésére, hogy választ adjon a szakértői véleményezésre. Korábban az Autostrade per l’Italia a híd lebontására kötelezte el magát azt ígérve, hogy nyolc hónap alatt egy acélhíddal helyettesíti a Morandit.

A Morandi híd még álló része (Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro)

A figyelmeztetés csak a Morandi híd keleti részére vonatkozik, amely alatt több, a múlt héten kiürített lakóház áll. A tűzoltók hétfőn teljesen lezárták a területet, a lakosok már kíséret mellett sem térhetnek vissza lakásukba a holmijukért, mert a híd gyanús zajokat hallatott.

Razziáztak a híd dokumentáció miatt

Közben az olasz pénzügyőrség a leomlott hidat üzemeltető sztrádatársaság székházában tartott ellenőrzésen lefoglalta a Morandi hídra vonatkozó összes dokumentációt. Az olasz korrupcióellenes hatóság (Anac) szintén a hídra vonatkozó dokumentumok, szerződések, tervek, pénzügyi kimutatások lefoglalását rendelte el. Lefoglalták a hídomlás területét is, a kotrógépek egyelőre leálltak a munka folytatásához szükséges ügyészségi engedélyre várva.

Az egyik legsürgősebb beavatkozásnak a híd leomlott betontömbjeinek az eltávolítását tartják a szerkezet alatti patakmederből még az őszi esőzések előtt.

Nemet mondana az államosításra az FI

Ezzel egyidejűleg tovább folytatódik a belpolitikai huzavona: Giovanni Toti, az északkelet-olaszországi Liguria tartományi elnöke kifejtette, a hidat le kell bontani. A jobbközép Hajrá Olaszország  (FI) politikusa elvetette az olaszországi autósztrádák államosításának esetleges terveit. Ezt a hídomlás után Giuseppe Conte miniszterelnök, valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt több politikusa is felvetette.

Szerdán átadták az első lakásokat az omlás közeléből kiköltöztetett családoknak. Aki nemet mondott az önkormányzat által felajánlott otthonokra, havi 900 euró (több mint 270 ezer forint) támogatást kap.

A   Morandi autópálya-völgyhíd augusztus 14-én délben omlott le, több mint harminc gépjármű hullott a 45 méteres mélységbe. Összesen 43 ember halt meg. A híd a 600 ezres lélekszámú, a tenger és a hegy között elterülő észak-olaszországi kikötőváros keleti és nyugati részét kötötte össze, súlyos közlekedési problémákat okozva.