Súlyos veszteséget okoz a Brexit a német cégeknek

 

A német vállalatok évente akár 9 milliárd eurót veszítenek Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésén, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai érvényesülnek az áruk, a szolgáltatások és a tőke mozgásában. Az autógyártók évente 3 milliárdos veszteséggel számolhatnak. A legnagyobb veszélyben a kis és közepes cégek vannak.

Az évi 9 milliárd eurós veszteséget, amely sokak szerint még óvatos becslés, a vámok, az adók és a bürokratikus költségek emelkedése okozza – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Az Egyesült Királyság Németország ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere és harmadik legnagyobb exportpiaca. Az ország kereskedelmi többlete 122 milliárd euró volt 2016-ban.

A gazdasági kapcsolatok szorosságát jelzi, hogy mintegy 2500 német leányvállalat 400 ezer munkavállalóval működik az Egyesült Királyságban, a befektetések és termelőtevékenységek összértéke 121 milliárd euró.  A brit befektetések nagysága, ha nem is ilyen mértékben, de szintén jelentősek. Közel 1,200 brit cég működik Németországban, amelyek 120 ezer embert foglalkoztatnak.

Minden tízedik német cég befektetéseik áthelyezését tervezi a Brexit után, vagy az Európa Unióba, vagy azon kívülre. Viszont nehézségeket jelent, hogy a német kis- és középvállalatok (KKV) több mint felének nincs kereskedelmi kapcsolata az EU-n kívül.

A német gazdaság abban érdeket, hogy az EU és Nagy-Britannia között a britek kilépése után is szoros maradjon a kapcsolat, erről  Joachim Lang, a német iparvállalatok szakmai képviseleti szervezetének elnöke beszélt a napokban. Elmondta, hogy  hogy a német vállalatok a vámunió és a belső piac megtartásában érdekeltek, és hozzátette, hogy minden elmozdulás a status quo-tól rosszat jelent.

Joachim Lang figyelmeztette a cégeket, elsősorban a KKV-kat hogy készüljenek B-tervvel, amennyiben kemény Brexit valósul meg, vagyis nemcsak az Európai Uniót, de az egységes piacot is elhagyják a britek.

Joachim Lang elmdonta, hogy politikai szempontból nézve egy szabadkereskedelmi megállapodás jóval realisztikusabbnak tűnik, de nem kellene elvetni a vámunió gondolatát.  Nagy-Britannia a tervek szerint 2019 márciusában lép ki az Európai Unióból.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo