Fegyvert kapnak az orosz űrhajósok

 

Egy olyan fegyvert tesztelnek Oroszországban, amelyet az űrhajósok használhatnának a vadállattámadások kivédésére, ha eldugott térségben érnek földet - jelentette be szerdán Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője.

Az űrhajósok már több mint egy évtizede fegyvertelenek, de Rogozin szerint ideje visszahozni a fegyvereket, mivel az űrhajók indítását áthelyezik az orosz Távol-Keletre. „Lehetséges, hogy a földet érések is ebben, a településektől távoli térségben lesznek, ahol erdőségek, sztyeppék húzódnak, és az űrhajósok azt mondják, hogy jó lenne, ha lenne a tarsolyukban egy fegyver” – magyarázta Rogozin.

„A fegyvert már teszteljük. Úgy vélem, hogy valószínűleg másfél éven belül része lesz az űrhajósok felszerelésének” – idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Rogozint. Oleg Kononyenkov orosz űrhajós, aki a minap tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), arról beszélt, hogy bizonyos helyzetekben az ISS-ről visszatérő személyzetnek szüksége lehet fegyverre.

„A visszatérő kabin a bolygó bármely pontján földet érhet, lehetséges, hogy egy nehezen megközelíthető területen, ezért szükségünk lehet egy különleges késre, hogy menedéket építsünk. Fegyverekre is szükségünk lehet, mert ott vadállatok élnek” – hangsúlyozta.

Az 1980-as években az űrhajósoknak TP-82-es pisztolyuk volt, amelynek markolatában egy hosszú éles kés is volt. A fegyvert 2007-ben vették ki felszerelésükből.

A címlapfotó illusztráció, a képen Hazza al-Manszuri Emirati, az Arab Emírségek asztrononautája, valamint Oleg Szkripocska, a Roszkozmos orosz és Jessica Meir, a NASA amerikai űrhajósa, a Nemzetközi Űrállomásra induló következő, 61-62-es expedíció tagjai (b-j) a kiképzésüket lezáró gyakorlati vizsgára érkeznek egy Szojuz TMA űrhajó másához a Moszkva melletti Csillagváros Gagarin Űrhajóskiképző-központjában 2019. augusztus 30-án.