A stratégiai partnerség fejlesztéséről szóló megállapodást írt alá Trump és Johannis

 

Az amerikai–román stratégiai partnerség fejlesztéséről szóló megállapodást írt alá Klaus Johannis román államelnök Donald Trump amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban tartott kétoldalú megbeszélés keretében.

A közép-európai idő szerint kedden késő este tartott megbeszélést nem követte közös sajtótájékoztató, hiszen nem a megszokott államfői látogatás volt. A Fehér Ház a találkozót megelőzően közleményben tudatta, hogy a megbeszélést a romániai rendszerváltozás 30. évfordulója és Románia NATO-tagságának 15. évfordulója alkalmából tartják.

Trump és Johannis megbeszélése pozitív volt 

A román média által idézett Johannis nagyon jónak értékelte az eszmecserét. Kiemelte, hogy Bukarest először írt alá ilyen megállapodást a stratégiai partnerség fejlesztéséről, amely létfontosságú a kapcsolatok szorosabbra fűzése szempontjából. Románia azt reméli, hogy a politikai és a katonai-biztonsági együttműködés mellett a gazdasági, főleg az energiaipari és nukleáris együttműködés is új lendületet kap.

Klaus Johannis szerint az amerikai elnök értékelte, hogy Románia a GDP 2 százalékát hadi felszerelésre költi, és teljesíti a stratégiai fontosságú katonai vásárlások terén tett vállalásait. Trump megköszönte Romániának az afganisztáni katonai szerepvállalást, amely méreteit tekintve az ötödik legnagyobb.

Johannis kifejtette amerikai tárgyalópartnerének, hogy Románia hajlandó több amerikai katonát állomásoztatni a területén, és ebben az összefüggésben fontosnak említette a Fekete-tenger biztonságának szavatolását.

Lehetséges együttműködés több területen 

A tárgyalásokon szóba került a fekete-tengeri földgázkitermelés, amelyben egy osztrák és amerikai vállalatok alkotta konzorcium érdekelt. Johannis elmondta, egyetértettek abban, hogy fontos a fekete-tengeri földgáz kitermelése, s ehhez Romániának olyan feltételeket és kiszámíthatóságot kell biztosítania a beruházók számára, hogy megérje befektetniük.
Johannis szerint a két ország a nukleáris energia területén is együtt tud működni, főleg, hogy Romániának van már tapasztalata ezen a téren a cernavodai atomerőműnek köszönhetően, amely jelenleg is biztonságosan működik.

A felek aláírtak egy megállapodást az 5G-s mobilhálózat kiépítéséről is. Johannis szerint a megállapodás nem egy bizonyos cégről szól, hanem általános elveket szögez le, amelyekben a felek fontosnak tekintik a legkorszerűbb távközlési hálózatok biztonságát, kiépítésük átláthatóságát, valamint a jogállamisággal való kompatibilitását.

Románia a negyedik negyedévben tervezi meghirdetni az 5G-s hálózat kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatát. Korábban a román kormány képviselői jelezték, hogy nem áll szándékukban kizárni a Huaweit, amit Johannis élesen bírált, és jelezte, hogy a kérdést napirendre tűzi a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfelsőbb védelmi tanácsban.

A vízummentesség is szóba került

A találkozón szóba került, hogy tegyék lehetővé a román állampolgárok vízummentes beutazását az Egyesült Államokba. Ezt a kérdést Johannis vetette fel, hiszen a román fél elégedetlen azzal, hogy ezen a téren nem történt előrelépés. Az amerikai elnök erről annyit mondott a megbeszélés előtt, hogy kormánya gondolkozik a kérdésen.

Trump azt is kijelentette, hogy Johannis a megfelelő személy, hogy visszaszorítsa a romániai korrupciót, és sok sikert kívánt neki az év végi elnökválasztásra, amelyen Johannis második mandátumáért száll harcba.

Johannis legutóbb 2017 nyarán találkozott Trumppal a Fehér Házban, akkor ő volt az első államfő a kelet- és közép-európai térségből, akit Trump az elnökké választása után hivatalában fogadott.