Sárlavina temetett maga alá egy mianmari falut, sokan haltak meg és tűntek el

 

Sárlavina temetett maga alá egy mianmari falut, a mentőalakulatok eddig 34 holttestet találtak az épületek romjai alatt, több mint nyolcvan ember eltűnt – közölték szombaton a helyi hatóságok.

A déli Mon tagállam egyik falujára, Thaphju Konére előző napon zúdult hatalmas földgörgeteg, miután a napokig tartó monszunesők következtében meglazult a talaj a környékbeli domboldalakon. A helyi tűzoltóság tájékoztatása szerint 28 embert sikerült élve kiszabadítani a sárral betemetett épületek romjai alól.

A sárlavina 16 házat és egy kolostort temetett maga alá.

Eddig 34 halottat találtunk, a kutatás a további áldozatok után folytatódik – mondta el egy helyi vezető. A hatóságok becslése szerint több mint nyolcvan ember nem adott életjelet magáról.

Túlélők után kutatnak a mentőalakulatok tagjai a mianmari Mottamam közelében történ földcsuszamlás helyszínén (Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

A mentők péntek éjjel és szombaton is kutattak túlélők után.

A hatóságok a 169 lelkes falu mintegy 80 lakójának sorsáról továbbra sem tudnak semmit, az is lehet, hogy a földcsuszamlás idején nem tartózkodtak otthon.
A domboldalon álló buddhista templomot is megrongálta a sárlavina, de a pagoda arany kupolája sértetlen maradt.

A monszun évszakban az egykori Burmában rendszeresek a viharos esőzések, ez utóbbiak miatt évente tízezrek kénytelenek elhagyni otthonaikat, és súlyos földcsuszamlások alakulnak ki a hegyekben.

A hatóságok szerint az árvizek miatt idén legalább 30 ezren voltak kénytelenek elhagyni otthonukat, főként Bago tartományban, valamint Mon és Karen államban.

Vietnamra a héten szintén özönvízszerű esőzések csaptak le, legalább nyolcan haltak meg az ország középső, hegyvidéki részén.