Kifejezetten mexikóiakat akart ölni az El Pasó-i tömeggyilkos

 

Kifejezetten mexikóiakat akart megölni – vallotta a rendőrségen a 21 éves Patrick Crusius, aki a múlt szombaton a texasi El Paso egyik áruházánál 22 embert agyonlőtt és több tucatnyit megsebesített.

A tömeggyilkos letartóztatása utáni első vallomásából pénteken jelentek meg részletek az amerikai sajtóban.

A nyomozati anyagban Adrian Garcia nyomozó rögzítette azt is, hogy amikor a  rendőrség percekkel a lövöldözés után a helyszínre érkezett, Crusius kiszállt az autójából és hangosan odaszólt: „én vagyok a lövöldöző”. Letartóztatása után a rendőrségen két nyomozó hallgatta ki. Az elkövető nem kívánt élni a hallgatás törvény által biztosított jogával. Rögtön vallomást tett és elmondta: körülbelül 10-11 órán keresztül vezetett lakhelyéről – a texasi Dallas mellett lévő Allen városából – El Pasóba, ahol először eltévedt. Mivel éhes volt, megállt annál a bevásárlóközpontnál, ahol a Walmart áruház is van. Megreggelizett, majd lövöldözni kezdett. Elmondta azt is, hogy AK-47-es típusú géppisztollyal lőtt.

epa07759204 Antonio Basbo kneels in front of the cross for his partner Margie Reckard at the make shift memorial for the mass shooting that happened at a Walmart in El Paso, Texas, USA, 06 August 2019. Twenty two people killed and over forty injured from the mass shooting at the Walmart in El Paso, Texas on 03 August 2019.  EPA/LARRY W. SMITH

Többek mécsessel és virágokkal emlékeztek az áldozatokra a tömeggyilkosság helyszínén (Fotó: EPA/Larry W. Smith)

A rendőrség a lövöldözés után néhány órával kiderítette, hogy Patrick Crusius korábban az interneten többször intézett kirohanást a bevándorlók ellen, és „Texas spanyolajkúak általi megszállásáról” írt.

Patrick Crusius ellen már hétfőn vádat emeltek, az ügyész halálbüntetést kért rá. Az amerikai belbiztonsági minisztérium közölte, hogy a tömeggyilkosságot belföldi terrorizmusként kezelik.

A nyomozás során kiderült az is, hogy az elkövető édesanyja a merénylet előtti hetekben telefonált az alleni rendőrségnek, mivel a fia fegyvert vásárolt és megítélése szerint részben nem volt elég érett a fegyverviseléshez és egyáltalán nem volt tapasztalata a fegyverforgatásban. Az anya bejelentését a rendőrségen nem vették komolyan, részben azért, mert nem fogalmazott meg konkrét aggodalmakat, részben pedig mert nem mondta be a nevét.

Chris Ayres, a család ügyvédje a rendőrségen elmondta: Crusius a nagyszülei lakásából indult El Pasóba. Szülei 2011-ben történt válása óta ugyanis többnyire ott lakott. „Nem volt rossz hangulatban, nem volt zavart, nem volt magába elzárkózó” – fogalmazott az ügyvéd a rendőrségen.

Patrick Crusius hivatalból kirendelt ügyvédje, Mark Stevens nem kívánta kommentálni az ügyet. Újságíróknak csak annyit mondott: „az ügyészek megpróbálják halálra ítéltetni, én a magam részéről minden jogi eszközt igénybe veszek, hogy ez ne történjen meg”.