Újabb hajótörötteket vett fel az Ocean Viking

 

Nyolcvan menekültet és bevándorlót emelt fedélzetére szombaton az előző napi 85 után az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által bérelt Ocean Viking hajó, miközben a Proactiva spanyol segélyszervezet által működtetett Open Arms Máltával és Olaszországgal áll vitában 121 bevándorló partra szállítása ügyében.

Az Ocean Viking, az SOS Mediterranée francia nem kormányzati szervezet és az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet hajója (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Az Ocean Viking által felvett 80 bevándorló és menekült túlnyomó többsége szudáni. Mintegy felük 13 és 15 év közötti gyermek. Az MSF szerint a hajójuk csütörtök este indult el Líbiából.

Egy nap alatt ez volt az Ocean Viking második mentőakciója, pénteken 85 embert vettek fel a hajóra, közöttük öt nőt és négy gyermeket. A migránsokat szállító gumicsónakot egy, a térséget ellenőrző repülő fedezte fel – közölte az MSF misszióvezetője, Jay Berger. Mintegy százhetvenen vannak jelenleg a vasárnap Marseille-ből kihajózott segélyhajó fedélzetén.

Az olasz kormányválságot kirobbantó Matteo Salvini belügyminiszter levélben értesítette Norvégiát, amelynek a zászlaja alatt az Ocean Viking hajózik, hogy Olaszország jogilag nem kötelezhető és nem is áll szándékában befogadni a hajón lévő azonosítatlan illegális bevándorlókat. Ugyanúgy megtiltotta a Proactiva spanyol segélyszervezet Open Arms nevű hajójának is, hogy Olaszországban tegye partra a fedélzetén tartózkodó migránsokat.

Málta szombaton felajánlotta, hogy a haditengerészet hajójával partra szállít 39 bevándorlót, akiket a máltai vizeknél mentettek ki. Valetta azonban nem akarja a kilenc napja felvett másik 121 embert befogadni.

Richard Gere amerikai színész, aki az Open Arms támogatására Lampedusára utazott, szombati sajtótájékoztatóján védelmébe vette a civil szervezeteket és a migránsokat. A legtöbb ember migránsként emlegeti őket, de nekem ők menekülő menedékkérők – jelentette ki a színész, oldalán a Proactiva vezetőivel.

Százhuszonegy különböző történet, rendkívüli emberek, oly erősek, borzalmakat, valóságos poklot, kínzást, nemi erőszakot, börtönt éltek át – mondta Gere, hozzátéve, hogy nem politizálni akar, csak bajba jutott embereken segíteni.