Újabb hőségrekordok dőltek meg Nyugat-Európában

 

Egymás után dőltek meg a melegrekordok Nyugat-Európában. Párizsban sosem volt még olyan forróság, mint ma, a brit havi csúcs is a múlté, Németországban pedig két helyen is megdőlt az abszolút melegrekord. A következő napokban az előrejelzések szerint viharokkal érkezik a lehűlés – közölte az M1 Híradója.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Michael Sohn)

Németországban szerdán 40,5 Celsius-fokos csúcsot regisztráltak Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. Csütörtökön pedig egy fokkal többet mértek a hőmérők. Az új hőmérsékleti rekordot Lingenben mérték.

Párizsban több mint hetvenéves rekord dőlt meg

Hétfő óta sújtja erős hőhullám Franciaországot. A hőség majdnem az egész ország területét érinti: száz megyéből nyolcvanban rendelt el riasztást a Francia Meteorológiai Szolgálat, amire még soha nem volt példa. A fővárosban és környékén szerda óta a legmagasabb készültség van érvényben.

Liègeben, Belgium keleti részén már kora reggel 40 fok közelébe szökött a hőmérséklet. A szerdai csúcs után csütörtökön újabb rekord dőlt meg az országban.

Negyvenfokos kánikula sújtja Olaszországot is, ahol csütörtökön 13 városra a legmagasabb szintű riasztást adták ki.

Hollandiában csütörtökön több helyen is 40 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, amire még soha nem volt példa.

 

Nagy-Britanniában is megdőlt a melegrekord

Megdőlt csütörtökön az eddigi júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában. A brit meteorológiai szolgálat szerint 36,9 fokot mértek London nyugati határában, a Heathrow repülőtéren.

Noha London környékén a legnagyobb a hőség, Észak-Angliában és Skócia déli részén is 30 fok körül van a hőmérséklet. A brit vasúttársaságok arra kérték az utazókat, csak akkor szálljanak vonatra, ha feltétlenül szükséges. A rendkívüli melegben ugyanis meggörbülhetnek vagy felpúposodhatnak a sínek, ami miatt járatkésések lehetnek, és néhány járatot törölhetnek is.

Magyarországon is vizet osztottak a kánikula miatt

Hazánkat sem kíméli az Afrika felől érkező hőhullám. Csütörtökre Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Két nagyobb vasútállomásunkon, Sopronban és Szombathelyen standok vannak felállítva, és onnan vihetnek az utasok vizet magukkal az utazásukhoz. A vízosztás szombat estig tart, mert úgy tudjuk, hogy akkor majd kicsit lehűl, felfrissül a levegő – közölte Rázó László,a GYSEV Zrt. szóvivője.

A hét végén változékonyabbra fordul az időjárás hazánkban. Több helyen záporok és zivatarok várhatók.