Európának be kellene fogadnia a migránsokat a Sea-Watch kapitánya szerint

 

A hajó kapitányát csütörtökön hallgatta meg az olasz ügyészség. Ő volt az, aki a tiltás ellenére kötött ki Lampedusa szigetén több tucat afrikai bevándorlóval a fedélzeten. A migráció folyamatos téma az uniós szerveknél is. Az Európai Parlament már második ülésnapján is tárgyalt róla. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője arról beszélt, hogy a szigorúbb határvédelem miatt kevesebb bevándorló halt meg a Földközi-tengeren – közölte az M1 Híradója

Hatalmas médiaérdeklődés mellett érkezett meg a szicíliai Agrigento ügyészségére Carola Rackete. A Sea-Watch 3 nevű hajó német kapitányát az ügyészek órákon keresztül faggatták a civil csempészhajó néhány héttel ezelőtti, állítólagos tengeri mentőakciójának részleteiről.

A Sea-Watch június 29-én, az olasz hatóságok tiltása ellenére kikötött Lampedusa szigetén, fedélzetén több mint 40 afrikai migránssal. A manőver során a csempészhajó nekiment a pénzügyőrök hajójának is. Carola Racketét a kikötés után őrizetbe vették. A bíróság a nőt szabadlábra helyezte, de az ügyészség továbbra is eljárást folytat ellene a járőrhajó veszélyeztetése mellett embercsempészet segítése, és a hatósági utasításokkal való szembeszegülés miatt.

Csütörtöki meghallgatása után a kapitány a tengeren érkező migránsok befogadására szólította fel az európai országokat. A kapitány megismételte azt az állítását is, hogy a migránsok fedélzetre emelésekor a lampedusai volt a legközelebbi biztonságos kikötő. Neki pedig nem volt mérlegelési lehetősége a hajón kialakult szükséghelyzet miatt.

Csakhogy Carola Rackete kritikus állapotokra vonatkozó állításait kétségbe vonja egy riportműsor, amelyet a német ARD televízió mutatott be a napokban. A műsor tanúsága szerint a kapitány a valóságnál sokkal sötétebb képet festett a hajón uralkodó állapotokról, amikor az olasz hatóságokkal tárgyalt, és a korábbi állításokkal szemben egyetlen migráns sem volt életveszélyben. Ráadásul Carola Rackete egy interjúban arról beszélt, hogy Európának félmillió afrikai migránst kellene befogadnia. A kijelentést a bajor és a hesseni tartományi belügyminiszter is felelőtlennek nevezte.

A riportműsor szerint ezek a nyilatkozatok csak megerősítik az olasz belügyminiszter véleményét. Matteo Salvini olasz belügyminiszter egy szerdai rendezvényen arról beszélt, egy elég egyszerű összefüggés is igazolja, hogy a hajók üzemeltetői tulajdonképpen az embercsempész-bandák bűntársai.

Hasonló véleményt fogalmazott meg az Európai Parlamentben Hidvéghi Balázs. A Fidesz EP-képviselője rámutatott, a szigorúbb határvédelem miatt kevesebb bevándorló halt meg a Földközi-tengeren. Hidvéghi Balázs azt mondta, Európa – a mostani új vezetéssel – lehetőséget kap arra, hogy cselekedjen, vagyis életeket mentsen, és egyúttal megvédje az európai emberek érdekeit.