Beindult az amerikai elnökválasztási kampány

 

Beindult az amerikai elnökválasztási kampány, amelynek már része a menedékkérők szigorúbb szabályozása is – mondta Frank Tibor Amerika-szakértő kedd reggel az M1-en.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca hétfőn jelentette be, hogy a kormányzat szigorúbb szabályozást vezet be a menedékkérőknek. A döntés lényegében megvonja a menedékkérelem jogát mindazoktól a migránsoktól, akik Mexikó felől akarnak bejutni az Egyesült Államokba.

Frank Tibor erre reagálva hangsúlyozta, Donald Trump amerikai elnök éppen megerősíti azokat az ígéreteit, amelyeket még 2016-ban tett a választóinak. Egyik legfontosabb korábbi ígérete a bevándorlás korlátozása volt Mexikó felől - tette hozzá.

Bírálja az ENSZ a menedékkérőkre vonatkozó amerikai szabályozás szigorítását 

Az amerikai menekültügyi szabályozás e hét elején bejelentett szigorítása veszélybe sodorja a leginkább rászoruló menekültcsaládokat – foglalt állást Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője keddi hírügynökségi jelentések szerint.

„Megértjük, hogy az amerikai menekültellátó rendszer nagyon leterhelt, és készek vagyunk konstruktív szerepet játszani a nyomás csökkentésében” – szögezte le Grandi a szervezet Genfben kiadott közleményében. Úgy vélte azonban, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzatának friss döntése „aláássa a térség országainak a menekültkérdés megoldására irányuló átfogó erőfeszítéseit”.

Az ENSZ-főbiztosság szerint az új szabályozás túlzott mértékben korlátozza a menedékkérelmek beadására vonatkozó jogot, valamint azt a jogot, amely megvédi a menekülteket a kitoloncolástól, és a nemzetközi normáknál magasabb szintre növeli azokat a terheket, amelyeket e kérelem megalapozása ró a bevándorlókra.

Az új amerikai szabályozás kedden lépett életbe

Az Egyesült Államok bevándorlási törvénye szerint bárki folyamodhat menedékért az országban, függetlenül attól, hogy miként jutott be. Egyetlen kivétel van: ha a menedékkérő „biztonságosnak” minősíthető országon keresztül érkezik. Jelenleg az Egyesült Államoknak csak Kanadával van olyan egyezménye, amely Kanadát „biztonságos harmadik országnak” minősíti.

Déli szomszédjával, Mexikóval Washington csak a menekültek hullámának visszafogásáról állapodott meg. A közép-amerikai országok már fontolóra vettek egy közös megállapodást ez ügyben Mexikóval, de eredmény még nem született.