Orvosi és gyógyászati eszközöket adott át a Katolikus Karitász a kárpátaljai Visken

 

Több mint tízmillió forint értékben adományozott EKG-készülékeket, vérnyomás- és vércukormérőket, gyógyszereket, kerekesszékeket, rollátorokat és más eszközöket a Katolikus Karitász kedden Kárpátalján, a Huszthoz közeli Visken a helyi körzeti kórháznak.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy csaknem két éve működik Kárpátalján a segélyszervezet orvosmissziója, amelynek az orvosai a betegek vizsgálata, szűrése során igen nagy hiányt tapasztaltak az állami egészségügyi ellátásban, egyebek mellett orvosdiagnosztikai és gyógyászati segédeszközökből.

„Ezért határoztunk úgy, hogy saját lehetőségeinken belül és külföldi kapcsolatainkat felhasználva igyekszünk enyhíteni a hiányon, hogy hatékonyabb legyen az általunk kiszűrt betegek és az orvosi ellátásban részesülő lakosok gyógyítása” – mondta az igazgató. Hozzátette: az orvosmissziós tevékenység során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy nemcsak Visken, hanem egész Kárpátalján nagy szükség lenne a mostanihoz hasonló egészségügyi támogatásra, ezért a Katolikus Karitász a jövőben is folytatni akarja a kárpátaljai egészségügyi szolgálat segítését.

Nehézségekbe ütközik a szállítás

Écsy Gábor azt is elmondta, hogy igen nagy nehézségekkel jár a segélyszervezet szállítmányainak átjuttatása a határon a rendkívül hosszú várakozás, az adományok visszafordítása, vámudvarba helyezése, a korrupció, az adományokra vonatkozó folyamatosan változó és kiszámíthatatlan szabályok miatt. Ezért – mint jelezte – a Katolikus Karitász petícióban kérte Ukrajna új elnökének, Volodimir Zelenszkijnek a segítségét, hogy a magyarországi és más külföldi karitatív szervezetek segélyszállítmányai bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozások nélkül juthassanak el a kárpátaljai és ukrajnai rászoruló családokhoz és karitatív szervezetekhez. Az igazgató azt kérte, minél többen támogassák aláírásukkal a határon túli humanitárius adományok célba érését az interneten.

Vojcek László professzor, a Katolikus Karitász orvosmissziójának vezetője az MTI-nek kifejtette: a két éve indult misszió orvosai Visken első alkalommal mintegy 450 gyermeket szűrtek, akiknek köre a következő évben végzett kontroll során újabb páciensekkel bővült. Egy éve kezdődött – folytatta – a felnőttszűrés a nagyközségben, valamint a környező településeken, kibővítve nőgyógyászati rákszűréssel és a gyermekek konduktor által végzett gyógytornászati szűrésével és rehabilitációs kezelésével.

„A vizsgálatok során azt kellett tapasztalnunk – mutatott rá –, hogy nincs EKG- és vércukormérés, aminek következtében megdöbbentő leleteket kaptunk, például a szűrt betegek 1-2 százalékának rendkívül magas volt a vércukorszintje, mert azt korábban soha nem mérték náluk. Ebből is látható, mennyire fontos, hogy a viski és környékbeli betegek gyógyítását a jövőben a többi között két EKG-készülék, több vércukorszintmérő, két gyermekinhalátor, a betegek mozgatását kerekesszékek és rollátorok segítik majd.”

Családorvosi rendelő magyar kormánytámogatásból

Megjegyezte, hogy az értékes segélyszállítmány költségét 80 százalékban magyarországi támogatók, 20 százalékban a Katolikus Karitász német testvérszervezete biztosította.

Jaroszlav Hajovics, Visk polgármestere a segélyadomány átvételekor köszönetet mondott a Katolikus Karitásznak és Magyarország kormányának a vegyes ajkú településnek nyújtott sokrétű támogatásért. Külön említette a kétszintes viski körzeti családorvosi rendelő magyar kormánytámogatásból történt felújítását és a nagyközség Katolikus Karitász segítségével beszerzett korszerű tűzoltóautóját, amelyhez hasonló nincs az egész térségben.