Vöröskereszt: több millió szír helyzete továbbra is drámai

 

A közelgő menekültek világnapja alkalmából a Német Vöröskereszt (DRK) hétfőn emlékeztetett arra, hogy jelenleg is több millió szír van rendkívül nehéz helyzetben.

„Habár a helyzet Szíria számos területén tovább stabilizálódott, több millió ember életkörülményei továbbra is drámaiak” – mondta el a Német Vöröskereszt nemzetközi együttműködésért felelős vezetője, Christof Johnen hétfőn. Johnen kiemelte, hogy jelenleg különösen aggasztó annak a több millió embernek a helyzete, akik Szíria Idlíb tartományában élnek.

A felkelők által uralt Idlíb és Hama tartományokban ugyanis folyamatosak az összecsapások. Miután Bassár el-Aszad szíriai elnök márciusban leszögezte, hogy kész akár erővel is visszavenni a különböző ellenzéki milíciák fennhatósága alatt álló területeket, a kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Idlíb és Hama tartományokban.

Az utóbbi néhány hónapban 180 ezer embernek kellett az összecsapások és bombázások elől elmenekülnie Idlíb tartományban, ahol iskolákat, kórházakat és menekülttáborokat is célzott támadások érnek. Szíriából több mint ötmillióan menekültek el az erőszak elől a 2011 óta tartó polgárháborúban. Emellett mintegy hatmillióra tehető a belső menekültek száma az országban.

Az ENSZ kezdeményezésére a menekültek világnapját 2001 óta minden évben június 20-án tartják, hogy ezzel felhívják a figyelmet a hazájukat elhagyni kényszerültek helyzetére.