Többeket lelőtt egy ámokfutó Virginia Beachen

 

Tizenkét embert megölt egy elkeseredett városi alkalmazott pénteken az egyesült államokbeli Virginia Beach helyhatósági központjának egyik épületében – közölte a keleti parti fürdőváros rendőrfőnöke.

Az elkövető, aki a város kommunális létesítményeinek korábbi dolgozója volt, szintén életét vesztette – tette hozzá. James Cervera rendőrfőnök korábban tizenegy halálos áldozatról és további hat olyan áldozatról számolt be, akiket kórházba szállítottak.

A hatóságok később DeWayne Craddock néven azonosították az elkövetőt, aki a tájékoztatás szerint városfejlesztési mérnök volt. Cervera nem kívánt reagálni a támadó lehetséges indítékait firtató kérdésekre, de elmondta, hogy a gyanúsított tulajdonában lévő fegyvereket találtak a tett helyszínén, illetve az otthonában tartott házkutatás során is.

Dave Hansen városi elöljáró egy szombati sajtótájékoztatón elmondta, hogy a halálos áldozatok közül tizenegyen a városi önkormányzat alkalmazottai voltak.

A helyi rendőrfőnök később közölte, hogy a gyanúsított „hosszú tűzpárbajba” keveredett a bűnüldöző szervek tagjaival. Cervera elmondása szerint a tisztek elsősegélyben részesítették a gyanúsítottat, de életét vesztette.

Bár James Cervera nem tette egyértelművé, hogy az elkövető végül saját kezűleg vetett véget az életének, vagy a rendőrökkel vívott tűzpárbajban sebesült meg. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy az utóbbi történt.

A rendőrfőnök tájékoztatása szerint az eset délután történt a közműcégeknek otthont adó épületében, a városháza közvetlen szomszédságában. A férfi, miután belépett az épületbe, azonnal tüzet nyitott, és válogatás nélkül lőtt az ott lévőkre. Meglőtte a helyszínre érkező rendőrök egyikét is,  aki golyóálló mellénynek köszönhetően maradt életben.

A város polgármestere, Bobby Dyer az újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy ez volt a leglesújtóbb nap Virgina Beach történetében.

Az Egyesült Államokban a laza fegyvertartási törvények miatt rendszeresek a halálos áldozatokat követelő lövöldözések. A Virginia Beachben történt fegyveres erőszaknak azonban különös nyomatékot ad, hogy Virginia államban van a szabad fegyverviselés mellett leghangosabban lobbizó Országos Fegyverszövetség székhelye.

A hagyományosan konzervatív, de egy ideje demokrata vezetésű állam 2007-ben egy különösen véres lövöldözés helyszíne volt: egy zavart elméjű diák, két félautomata pisztollyal felszerelkezve, 49 embert lőtt meg a Virginia Tech műszaki egyetem kampuszán, és közülük 32-en életüket vesztették.

A címlapfotó illusztráció.