Maffiózók luxusautói kerülnek kalapács alá

 

Korrupt politikusok, maffiózók méregdrága autóit árverezik el a hétvégén Mexikóban. Az ország baloldali populista elnöke azt ígérte, hogy a bevételekből a szegényeket segítik majd.

Manuel López Obrador korrupcióellenes programjának köszönhetően nyerte meg a múlt évi elnökválasztást. A mexikóiaknak elegük lett a kábítószeres bandák leszámolásából és az intézményesült korrupcióból. A decemberben hivatalba lépett államfő a korrupció és a neoliberális gazdaságpolitika végét ígérte. Eddigi populista intézkedései nagy népszerűségnek örvendenek, támogatottsága hat hónappal beiktatása után is 70 százalék közelében van.

Obrador, aki a brit munkáspárti vezér, Jeremy Corbyn barátja, Twitter-üzenetben buzdított az árverésen való részvételre. A tervek szerint 82 luxusjármű kerül kalapács alá. Az árverésből legalább 400 millió forint összegű bevételre számítanak.

Véget vetünk a „fordított Robin Hood rendszernek”, amikor a szegényektől vettek el a gazdagok javára – idézi a The Guardian.

Az árverési listán egy 61 000 font értékű Lamborghini Murciélago, egy 50 000 font értékű Ford Shelby, valamint egy golyóálló Hummer terepjáró is szerepel. De a kispénzű ajánlattevők egy 29 éves bogárhátú Volkswagenre is licitálhatnak.

Az árverésre  a mexikóvárosi Los Pinos volt elnöki rezidencia területén tartják, amelyet az új vezetés kulturális központtá nevezett ki.

A következő hetekben a hatóságok által elkobzott ékszereket és ingatlanokat is áruba bocsátanak.