Emelkedett az Idai ciklon halálos áldozatainak száma

 

Háromszáz fölé emelkedett az Idai ciklon halálos áldozatainak száma Mozambikban és Zimbabwében szerdára, miközben folytatódnak az esőzések és az áradások a térségben.

Az Idai március 14-én este csapott le Mozambik középső részére, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. Az ENSZ előrejelzése szerint az árvíz szintje tovább emelkedhet a következő napokban.

Az áldozatok végleges száma csak a vihar elvonulását követően derül ki. Hivatalos értesülések szerint eddig több százan tűntek el, és milliókat érint közvetlenül a természeti katasztrófa a szóban forgó országokban.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFCR) tisztviselője, Caroline Haga korábban azt mondta: a vihar sújtotta terület nagysága miatt arra számítanak, hogy jelentősen nőni fog a halálos áldozatok száma. Filipe Nyusi mozambiki elnök szerint félő, hogy az Idai ciklon több mint ezer életet oltott ki.

Az 530 ezer lakosú Beirát, Mozambik második legnépesebb városát csaknem teljesen romba döntötte a vihar. A kikötőváros környéke víz alá került.

Caroline Haga elmondta, hogy a vártnál sokkal nagyobb a pusztítás, és hatalmas szükség van a segítségre. Az Egyesült Arab Emírségek csaknem ötmillió dollár (1,4 milliárd forint) értékű segélyt nyújt Mozambiknak, Zimbabwének és Malawinak. Az emírségek egyik szállítmányát szerdára várják Hararéba, Zimbabwe fővárosába. Az Afrikai Unió 350 millió dollár (96,25 milliárd forint) azonnali segélyt bocsát az Idai áldozatául esett országok rendelkezésére, míg az Európai Unió 3,5 millió euróval (1,1 milliárd forinttal), az Egyesült Királyság pedig 6 millió fonttal (2,2 milliárd forinttal) segíti őket.

Eközben Mozambikban mentőhelikopterekkel próbálják kimenteni a háztetőkön rekedt embereket az ártengerből a Világélelmezési Program (WFP) értesülései szerint.

„Folytatódott az esőzés, folytatódott az áradás, a folyók kiléptek medrükből, és szigeteket hoztak létre” – mondta el Gerald Bourke, a WFP munkatársa Beirából. Bourke úgy tudja, hogy mintegy 170 embert sikerült kimenteni az árvíz által körbezárt területekről kedden, és szerdán tovább folytatódott a mentés. A WFP a vízzel terjedő betegségek – például a kolera és a tífusz – terjedésétől tart.

A címlapfotó illusztráció.