Március 15. hőseire emlékeztek a tengerentúlon is

 

Los Angelesben, Edmontonban és Calgaryban is megemlékeztek a magyar közösségek március 15. hőseiről. Kanadában Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, míg az Egyesült Államokban Szilágyi Péter miniszteri biztos mondott ünnepi beszédet.

Potápi Árpád: a magyarok nem szeretik, ha más mondja meg, miképpen éljenek

A magyarok nem szeretik, ha más mondja meg, miképpen éljenek – fogalmazott Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár a kanadai Edmonton magyar közösségének március 15-i ünnepségén elmondott beszédében.

Az államtitkár az Edmontonban, majd a Calgaryban élő magyar közösségekkel emlékezett szombaton és vasárnap az 1848-49-es magyar forradalomra és szabadságharcra.

Beszédében „a márciusi ifjak haza iránti rendíthetetlen hűségét, a szabadság iránti olthatatlan vágyat” – emelte ki. „Ezért készek voltak mindenáron, akár életük árán is megcselekedni, amit megkövetelt a haza” – fogalmazott.

A politikus, felidézve a 171 évvel ezelőtti történéseket, március 15-ét a magyar szabadság születésnapjának nevezte. Hangsúlyozta, hogy „a szabadság népe mellett a soha fel nem adás népe vagyunk, és ezért lehetséges, hogy az anyaországtól több tízezer kilométernyire szép számban összejöhetünk, anyanyelvünkön beszélhetünk, nemzeti ünnepünket ünnepelhetjük”.

Potápi Árpád mindkét kanadai városban hangsúlyozta, hogy az 1948-as hősök leszármazottainak lenni nemcsak kiváltság, hanem kötelességgel is jár, hiszen szabadságunk és nemzeti öntudatunk az ő erőfeszítéseiknek is köszönhető. „Rajtunk a sor, hogy megóvjuk mindezt. Májusban újra választásra kerül sor, ahol döntünk arról, meg tudjuk-e óvni szuverenitásunkat egy elnyomó európai hatalom törekvéseivel szemben, vagy bábként végre kell hajtanunk egy központi tervet” – hangoztatta a politikus. Hozzáfűzte: mi magyarok „nem szeretjük, ha más mondja meg nekünk, miképpen éljünk, nem szerettük 1848-ban, és nem szeretjük 2019-ben sem. Cselekedjük meg mi is, amit megkövetel a haza!”

Emléktáblát is avattak

Az államtitkár vasárnap ellátogatott az alig ezer lelket számláló albertai Bashaw településre, amelyet 1894-95-ben a dunaföldvári Mráz János vezetésével magyarok alapítottak. Kanada más vidékeiről és az Egyesült Államokból érkező dunaföldvári, tolnai, somogyi magyarok hívták életre a városkát, ahol ingyen kaptak földet a kanadai államtól.

Potápi Árpád az MTI-nek telefonon elmondta: a településen vasárnap emléktáblát avattak, és bár ma már a magyarok leszármazottai is angolul beszélnek, több mint százan jelentek meg, akik büszkék magyar gyökereikre. „Jó érzés és megható volt látni, hogy ugyan angolul beszéltek, de magyarként vettek részt az emléktábla-avatási ünnepségen” – idézte fel az ünnepi pillanatokat az államtitkár.

Potápi Árpád János. MTI Fotó: Sóki Tamás

Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Potápi Árpád Edmontonban és Calgaryban is találkozott a magyar szervezetek vezetőivel, felkereste a magyar templomokat és hétvégi iskolákat. Az MTI-nek úgy fogalmazott: „nagy élmény volt, hogy a kisgyermekek kiválóan beszélnek magyarul, esetenként jobban, mint a szüleik. Ez a magyar kormány támogatásával működő hétvégi iskoláknak is köszönhető, és azt jelenti, hogy nemcsak sikerül megtartani a magyarságot, hanem 60-70 év múlva e távoli vidékeken továbbra is magyar szó csendül majd” fel.

Szilágyi Péter: március 15. a különbözőségeinken túlmutató egység jelképe

„Március 15. a különbözőségeinken túlmutató egység jelképe” – hangoztatta Szilágyi Péter, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa Los Angelesben a magyar közösség ünnepi rendezvényén.
A megemlékezést, majd ünnepi programot vasárnap a Los Angeles-i Szent István templomban tartották, ahol délelőtt az államalapító Szent István szobrát is felavatták. Szilágyi Péter mindkét alkalommal beszédet mondott.

Ünnepi beszédében a miniszteri biztos kiemelte az 1849 utáni magyar emigráció szerepvállalását az új hazában, név szerint is megidézve az amerikai polgárháború magyar hőseit. Mint fogalmazott: „…itt sem felejtették el a közösségért való áldozatvállalás parancsát, és tevékeny szerepet vállaltak a modern Amerika megteremtésében és felvirágoztatásában”. Kossuth Lajos szavait idézve állapította meg, hogy „a régi és mai amerikás magyarok Kossuthtal együtt vallják, hogy a haza örök, és nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, ami lesz”.

Kossuth annak idején azt kérte a magyaroktól, hogy minden erejükkel és tehetségükkel küzdjenek a magyar szabadságért – idézte Szilágyi Péter a 171 évvel ezelőtti történéseket. Majd hangsúlyozta: ez a kérés ma is érvényes. „Hitünk, nyelvünk, kultúránk, közösségeink megtartásával kell a hazáért, a nemzetért küzdenünk” – fogalmazott. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte a felekezetek és generációk közötti összefogást, különösen pedig a cserkészet és a hétvégi iskolák közösségeinek erősítését. „Ne vesszen el az élő nemzeti emlékezet!” – hangoztatta.

Szent István szellemi hagyatéka

Szilágyi Péter a Szent István-szobor vasárnap délelőtti avatásán mondott beszédében is az összefogást hangsúlyozta. Kiemelte, hogy „Szent István szellemi hagyatéka ezer éven és több ezer kilométeren átívelő kötelék nemzettársaink között”. Fontosnak tartotta aláhúzni azt is, hogy „István király valamennyi magyaré, szerte a világban, időtől és tértől függetlenül”. Mint mondta, Váró Márton szobrának felavatásával „a helyi magyar közösség kinyilvánítja, hogy a Szent István-i értékrend mellett teszi le a voksát”.

Szilágyi Péter az MTI-nek telefonon elmondta: „Megható volt, hogy a templomban több száz ember jelent meg, és a magyar nyelvű misét egy amerikai pap celebrálta, aki a Szent István templomban teljesít szolgálatot, és a hívek és a magyar közösség iránti tiszteletből megtanult magyarul”.

A miniszteri biztos arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a vasárnapi ünnepségek előtt, pénteken és szombaton a Diaszpóra Tanács régiós szervezete ülést tartott, amelyen 19 amerikai tagállamban tevékenykedő tiszteletbeli konzulok is részt vettek.

Los Angelesben vasárnap este a városban lévő Kossuth-szobor megkoszorúzásával értek véget az 1848-ra emlékező ünnepségek.

Az 1848 márciusára emlékező ünnepséget tartottak Chicagóban is, ahol a díszvendég Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke volt.

Beszédében a magyar politikus azt hangsúlyozta: a száz év magány véget ért a magyarság számára. Pánczél Károly az MTI-nek telefonon elmondta: azt tapasztalta, hogy ha létszámban esetleg fogyatkoznak is, de erősek az amerikai magyar közösségek.

A címlapfotó illusztráció.