Több mint negyven migráns vesztette életét a Földközi-tengeren

 

Negyvenöt illegális bevándorló – közöttük egy várandós nő – vesztette életét a Földközi-tengeren útban Spanyolország felé – közölte egy spanyol emberi jogi aktivista túlélők beszámolóira hivatkozva. Marokkó azt közölte, hogy legalább huszonegy bevándorlót sikerült kimenteni a tengerből.

Helena Maleno, a tangeri székhelyű Walking Borders nevű segélyszervezet vezetője csütörtökön közölte, hogy az adatokról hét túlélő nő tanúvallomásából értesült, akik egy embercsempész hajóján utaztak, amely szerdán járt szerencsétlenül a tengeren.

A túlélők azt mondták, hogy 13 nő utazott a fedélzeten. Sokan közülük várandósak voltak – mondta el telefonon Maleno. A halálos áldozatok között van egy 12-14 év közötti kislány is.

Az adatokat Marokkó egyelőre nem erősítette meg. Egy nevének elhallgatását kérő marokkói illetékes annyit közölt, hogy a királyi haditengerészet 21 embert mentett ki a tengerből Nadortól északra.

Egy holttestet találtak – mondta, de nem tudott az áldozatokról pontos adatokat közölni. A fekete-afrikai bevándorlók válságos állapotban voltak, amikor kimentették őket a vízből.

A spanyol tengeri mentőszolgálat közölte, hogy logisztikai segítséget nyújtott szerdán és csütörtökön a kereséshez és a mentéshez.

Spanyolország lett az elsőszámú célállomása az Európába tartó illegális bevándorlóknak: tavaly az Európai Unió adatai szerint több mint 57 ezren érkeztek az ibériai országba. A migránsok fő kiindulási pontja Marokkó.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint tavaly mintegy 2300 ezren haltak meg a Földközi-tengeren átkelés közben.

A címlapfotó illusztráció.