Egyre nehezebben bírnak a migrációs nyomással Bosznia-Hercegovinában

 

A horvát határ közelében ezrek gyűltek össze, a jó idő beköszöntével gyakrabban próbálják meg a migránsok az illegális határátlépést. A bosnyák hatóságok szerint a tavalyinál is erősebb migrációs hullámra számíthat Bosznia-Hercegovina, ennek okán a migrációs helyzetért felelős operatív törzs fokozottan megerősíti a határok védelmét – hangzott el az M1 Híradójában.

Jelenleg a bosnyák–horvát határ egyik szakaszán, a Pljesivica-hegységnél próbálja meg a legtöbb migráns az illegális határátlépést, itt mindennaposak az elfogások. A migránsok azt mondják, a továbbjutás a szigorú horvát határellenőrzés miatt nem könnyű.

Információk szerint a bevándorlók, amerre haladnak, beköltöznek az elhagyatott házakba. Legutóbb egy használaton kívüli iskolába költöztek be tömegesen, amit a helyiek szerint a bevándorlók felgyújtottak.

A bihácsi befogadótábor környékén változatlanul egyre többen gyülekeznek. Egy, a Szarajevóhoz közeli zárt befogadóközpontból információk szerint a napokban több migráns megszökött, kiderült róluk, hogy terrorizmussal hozhatók kapcsolatba. Négyet közülük azóta elfogtak a hatóságok, kettőt továbbra is keresnek. A gyanú szerint már elhagyhatták Bosznia-Hercegovinát.

Az érkezők száma a jó idő beköszöntével ismét emelkedni kezdett. Február végéig több mint 2200-an jutottak be az országba. Jelenleg pedig naponta mintegy százan érik el a térséget, 80 százalékuk gazdasági bevándorló. Szakértők szerint a következő hónapokban még nagyobb nyomásra lehet számítani, mert Görögországban mintegy 75 ezren várnak a továbbindulásra.

A bosnyák operatív törzs a határvédelem megerősítéséről döntött legutóbbi ülésén, és sajtóhírek szerint a döntéshozók egy, a magyarországihoz hasonló határkerítés építését sem zárják ki. Bosznia-Hercegovinának hazánk is felajánlotta segítségét. Magyarország rendőri erővel venne részt az illegális bevándorlók feltartóztatásában az ország határain.