Adócsalás miatt ismét bűnösnek találták Szerbia leggazdagabb emberét

 

Adócsalás miatt két és fél év letöltendő börtönbüntetésre és nyolcmillió dináros (mintegy 21,44 millió forint) pénzbüntetésre ítélték pénteken Miroslav Miskovicot, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb emberét.

A férfit és fiát 2012 decemberében vették őrizetbe nyolc másik emberrel együtt. Miroslav Miskovicot később, 2013-ban rekordösszegű, 12 millió eurós (3,79 milliárd forint) óvadék fejében helyezték szabadlábra.

Az adócsalási ügy mellett sikkasztással is vádolták, ez utóbbi alól azonban felmentették. A vádak szerint ő és társai 2005 és 2010 között mintegy 153 millió euró (48,3 milliárd forint) veszteséget okoztak a szerb államnak útépítő cégek privatizálása során. Azért ítélték el, mert segített fiának, Marko Miskovicnak mintegy 320 millió dinár (857 millió forint) értékű adó eltitkolásában. Fiát pénteken egy év házi őrizetre és szintén nyolcmillió dinár pénzbüntetésre ítélték, emellett cégének be kell fizetnie az elmaradt adótartozást.

Az ügyészség azért kért súlyosabb büntetést Miroslav Miskovicra, mert kiderült, ő adott tanácsot a fiának az adóelkerülésre.

A 73 éves Miskovic vagyonát körülbelül 2 milliárd euróra (több mint 630 milliárd forint) becsülik. A kiskereskedelem, a mezőgazdaság, az ingatlanpiac és a biztosítás területén vannak érdekeltségei az egész Balkánon.

Miroslav Miskovic nem jelent meg a tárgyaláson, azonban joga van fellebbezni az ítélet ellen, és ügyvédje már be is jelentette, hogy élnek ezzel a joggal.

Miroslav Miskovicot 2016-ban első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám a fellebbviteli bíróság 2017-ben az ítéletet részben semmissé nyilvánította, és új tárgyalást rendelt el.

A címlapfotó illusztráció.