Videón a lengyelországi pap szobrának ledöntése

 

Az M1 V4 Híradó című műsorában bemutatták azt a közösségi médiára feltöltött videót, amelyen a Szolidaritás egykori legendás papja, Henryk Jankowski gdanski szobrának ledöntése látható.

A szobordöntésről egy ismert lengyel újságíró készített felvételeket. A ledöntött szobor kezébe gyerekfehérneműt adtak, gyerekcipőt és ministránsruhát tettek rá.

A rendőrség a gyanúsítottakat őrizetbe vette, a három, 40 év körüli varsói lakos egy baloldali civil szervezet aktivistája.

A 2012-ben felállított gdanski emlékművet már többször megbecstelenítették, miután tavaly decemberben a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap riportot közölt, amelyben a 2010-ben elhunyt Jankowskit kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel vádolta meg. Hasonló ügyben még a pap életében, 2003-ban elindítottak ellene egy ügyészségi eljárást, de azt a rá következő évben megszüntették.

Az 1936-ban született Henryk Jankowski elsősorban arról ismert, hogy a múlt század nyolcvanas éveitől együttműködött a Szolidaritás szabad szakszervezet vezetésével, különösen Lech Walesa későbbi lengyel elnökkel. A Nyugatra kivándorolt lengyelektől jelentős támogatást kapott, melyet a Szolidaritás aktivistáinak, a kórházaknak továbbított. A hazájáért bemutatott szentmiséin tömegek vettek részt.