Ezrek tüntettek a szerb elnök ellen Belgrádban

 

Ezrek vonultak Belgrád utcáira az egymást követő hetedik szombaton, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök ellen tüntessenek, akit azzal vádolnak, hogy autokratikus eszközökkel irányítja az országot.

A helyi médiumok „több ezerre” becsülték a tüntetők számát, hivatalos becslések azonban nem készültek. A tüntetők közül többen szerb zászlókat vittek magukkal és olyan feliratú transzparenseket tartottak kezükben, mint „Ébredj fel, kelj fel Szerbia”, „Nagyon sokan vagyunk” vagy „Egy az ötmillióból”, amely utalás a szerb államfőnek az első tiltakozást követően tett kijelentésére, amely szerint akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára.

Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. A fütyüléssel, a „Vucic, tolvaj” és hasonló rigmusokkal kísért felvonulás végigjárta a belváros több utcáját, és megállt az elnöki hivatalnál valamint az RTS állami televízió székhelyénél. A tiltakozók azzal vádolják az RTS-t, hogy részrehajló a kormány iránt.

A tüntetők azt követelik, hogy legalább ötperces megjelenést biztosítsanak az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. Vucic távozásán kívül követelik Nebojsa Stefanovic belügyminiszternek, a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatójának és a hírműsorok főszerkesztőjének a lemondását is.

A tiltakozók azt is kérik továbbá, hogy tisztázzák a hatóságokat bíráló embereket ért támadásokat, valamint az egy évvel ezelőtt meggyilkolt Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikus halálának körülményeit. A politikus meggyilkolásának első évfordulója alkalmából rendezett szerdai sétán több ezren vettek részt Belgrádban. A szerdai megmozdulás résztvevői tüntettek az ellen, hogy sem a szerb, sem a koszovói hatóságok nem göngyölítették fel a gyilkossági ügyet. Véleményük szerint a hatóságok falaznak a gyilkosoknak.

Az immár hetedik hete, szombatonként tartott tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Vucic vezette Szerb Haladó Párthoz (SNS) köthetők.

A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Vucic autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellenzéki gondolatot elnyom. Közvélemény-kutatások szerint azonban az SNS támogatottsága meghaladja az ötven százalékot, és bármilyen választást meg tudna nyerni.