Orbán Viktor részvétét fejezte ki az erdélyi püspök családjának

 

A kormányfő úgy fogalmazott a november 13-án elhunyt Pap Gézáról, hogy egész életét Jézus Krisztusnak és az erdélyi magyar reformátusok ügyének szentelte, és mindvégig a hűség és a rend vezérelvét tartotta szem előtt.

Pap Géza erdélyi református püspök a visszakapott kollégiumépületek felújításával, a fiatalok körében végzett munkával és a szórványgyülekezetek támogatásával is azt bizonyította, hogy a mi jövőnk a Kárpát-medencében hitünk és magyarságunk megtartásán alapul – írta Orbán Viktor miniszterelnök az Erdélyi Református Egyházkerület korábbi vezetője családjának, részvétét nyilvánítva a püspök halála miatt.

Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke istentiszteletet tart a hodgyai református templomban (Fotó: MTI/Haáz Sándor)

A kormányfő felidézte, megrendüléssel értesült arról, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspöke, főtiszteletű Pap Géza már nincs közöttünk. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a zord idők kipróbált és határozott vezetőket követelnek, akik nem rettennek meg a viharos szelektől, hanem kitartóan és hűségesen követik a szolgálat sokszor göröngyös útját.

A miniszterelnök azt írta, Pap Géza egész életét Jézus Krisztusnak és az erdélyi magyar reformátusok ügyének szentelte. Lelkipásztorként, püspökként, majd a Romániai Református Egyház Zsinatának ügyvezető elnökeként is mindvégig a hűség és a rend vezérelvét tartotta szem előtt. Orbán Viktor levelében kifejezte együttérzését, a következő, nehéz időszakhoz pedig sok erőt és vigasztalást kívánt a gyászoló családnak.

Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület korábbi püspöke 64 éves korában hunyt el november 13-án Kolozsváron. Búcsúztatását, illetve temetését szombaton tartják a kolozsvári Farkas utcai Református Templomban és a házsongárdi temetőben.