Többszörös emberöléssé minősítették át a krími merényletet

 

Terrortámadásból többszörös emberöléssé minősítette át a Krím félszigeti Kercs műszaki főiskolájában szerdán elkövetett, több emberéletet követelő támadást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK). Kiderült: a merénylő anyja is részt vett a sebesültek mentésében, nem tudván, hogy a fia követte el azt.

Petrenko szerint a halálos áldozatok száma 18, a merénylő a tizenkilencedik. Mindannyian lőtt sebekbe haltak bele. A sebesültek száma 54, a legsúlyosabbakért mentőrepülőket küldött a Krímbe az orosz védelmi tárca és a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A Rosszija 24 hírtelevízió értesülése szerint Roszljakov egy hónappal a támadás előtt szerzett be egy karabélyt és ahhoz 150 lőszert. Az iskolába fegyverrel a kezében érkezett. Szergej Akszjonov, a Krím Köztársaság vezetője közölte, hogy az elkövető egyedül cselekedett.

Korábban az SZK mellett több más szakhatóság is pokolgép felrobbantásáról számolt be. Hivatalos közlés szerint Roszljakov előbb detonálta a házi készítésű bombát és azután nyitott tüzet iskolatársaira és a tanárokra. A RIA Novosztyi hírügynökség szerda este közölte, hogy az iskolában egy második robbanószerkezetet is találtak, amelyet hatástalanítottak. Sajtójelentések szerint Roszljakov anyja, aki ápolónő, részt vett a sérültek mentésében, és nem tudta, hogy a fia az elkövető.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban bejelentette, hogy a hatóságok vizsgálják a kercsi támadás indítékait. Az Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Beigazolódtak az információk

Az első hírek még arról szóltak, hogy robbanás történt, ezt erősítette meg az SZK kora délutáni bejelentése is. Azonban már előzőleg egy másik verzió is napvilágot látott, ugyanis több orosz hírportál is megosztotta korábban azt a videót, amelyben Olga Grebennyikova, a tanintézmény igazgatója – aki nem volt az épületben a támadás idején – arról beszélt, hogy a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak. Angol nyelvű híroldalán szemtanúkra hivatkozva a külföldre sugárzó RT állami televízió is arról számolt be előzőleg, hogy kötött maszkot viselő fegyveresek nyitottak tüzet a diákokra.

A legújabb fejlemények ezt a verziót erősítik meg, hiszen lövések végeztek az áldozatokkal. Ennek kapcsán az MTI megjegyzi: az iskolák vagy más, sokak által látogatott intézmények ellen elkövetett fegyveres támadások tapasztalatai azt mutatják, hogy a szemtanúk egymásnak gyakran ellentmondó  vallomásai olykor akkor is több elkövetőről szólnak, ha a támadó egyedül követte el tettét.

Nagy erőkkel vonultak ki a fegyveres szervezetek

A kiürített tanintézményt tűzszerészek kutatták át. A helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi volt a sebesült, hogy nem tudták mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is igénybe kellett venni. A helyszínre kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is. A környékre kétszáz katonát is kivezényeltek, akik páncélozott harcjárművekkel érkeztek.

Mentőegységek a Krím félszigeten fekvő Kercs városának egyik iskolája előtt, ahol robbanás történt 2018. október 17-én (Fotó: Getty Images/TASS)

Mentőegységek a kercsi műszaki főiskola előtt, ahol a robbanás történt (Fotó: Getty Images/TASS)

Megemlékeztek Moszkvában az áldozatokról

Kercsben fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, egyebek között megerősítették a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Kercsi-híd védelmét. A városba orvosok és pszichológusok érkeztek Rosztov-na-Donuból és oda utazott Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter is.

Kercs emlékfalnál gyászoló virágot helyez el (Fotó: MTI/EPA/Maxim Sipenkov)

A történtek miatt a Krímben hámnapos gyászt rendeltek el, több orosz városban szerda este gyászliturgiát tartottak, a moszkvai Kreml falainál elterülő Sándor-kertben pedig sokan virágot helyeztek el a második világháborúban hős városi címet kiérdemlő Kercs emlékművénél.

Kijev kivizsgálást fontolgat

Petro Porosenko ukrán elnök annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki az Oroszország által megszállt Krím félszigeten lévő Kercs városának egyik oktatási intézményében szerdán történt tömeggyilkosságot, amelyben a legfrissebb sajtóhírek szerint 19 diák vesztette életét, a sérültek száma pedig különböző adatok alapján 37 és 41 között van – jelentette az Ukrajiszka Pravda hírportál.

„Ma Kercsiben szörnyű gyilkosság történt. Az ügyészség jelentette nekem, hogy büntetőeljárást indítottak” – mondta sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az elnök az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ukrán küldöttségével tartott találkozóján, utalva arra, hogy ukrán ügyészség, pontosan a Krími Autonóm Köztársaság ügyészsége terrortámadás címen indított eljárást a kercsi oktatási intézményben történtek kivizsgálására.

Porosenko hangsúlyozta, hogy az ilyen esetek kivizsgálása fontos Ukrajna számára, hiszen a Krím ukrán terület, és a megszállt félszigeten élők ukrán állampolgárok. „Magától értetődően, amikor „ukrán állampolgárok halnak meg, bárhol is történjen, az számunkra tragédia” – fűzte hozzá. Az államfő kifejezte részvétét minden ukránnak, aki gyermekét vagy közeli hozzátartozóját vesztette el.