Terrortámadást szimuláltak az uniós csúcs alatt

 

Lyonban üléseztek az uniós belügyminiszterek kedden, miközben a francia biztonsági erők terrortámadást szimuláló gyakorlaton vettek részt az egyik városi stadionban.

Az Olympique Lyonnais elsőosztályú labdarúgóklub stadionjában tartott szimulációs gyakorlaton a biztonsági erők több száz tagja, valamint a terroristákat alakító színészek vettek részt. A „terroristák” robbanószerkezetekkel és géppuskákkal támadtak, majd a különleges erők páncélozott járművek és drónok segítségével leszerelték őket.

eAz uniós csúcs résztvevői Lyonban (Fotó: MTI/EPA/Guillame Horcajuelo)

Eközben hat európai uniós ország belügyminiszterei és az Európai Bizottság, az Egyesült Államok, illetve Tunézia képviselői üléseztek Lyonban. Találkozójuk hétfő este kezdődött. A résztvevők – köztük Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz belügyminiszter, továbbá lengyel, brit és spanyol kollégája, valamint Stephan Mayer német belügyi államtitkár – a többi között a terrorizmus elleni küzdelemről és a migrációról is tárgyalnak.

A csoporthoz kedden csatlakozott Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter és a washingtoni belbiztonsági minisztérium egyik alkalmazottja. A hétfői munkavacsorán a házigazda, Édouard Philippe francia miniszterelnök a bevándorlási politikák hatékonyabb összehangolására szólította fel a résztvevőket. „A migrációs kérdést nem lehet nemzeti szinten megoldani” – írta a Twitteren a kormányfő.

Katolikus egyesületekkel szövetkeznének

Az olasz kormány olyan humanitárius folyosók megnyitásán dolgozik, amelyeken keresztül háború elől menekülő nők és gyermekek tucatjait szállítanák légi úton Olaszországba – jelentette be kedden Matteo Salvini olasz belügyi tárcavezető újságíróknak Lyonban.

Salvini azt mondta, hogy katolikus egyesületekkel működik együtt a humanitárius folyosók kialakítása érdekében. „Azzal számolok, hogy már október végén fogadhatom az első nőket és gyermekeket a római Fiumicino repülőtéren. Olyan emberekről van szó, akik háborús övezetekből jönnek és segítséget érdemelnek” – húzta alá az olasz kormányfőhelyettesi tisztséget is ellátó Salvini.

Kiemelte, hogy az úgynevezett G-6-ok lyoni tanácskozásán az ausztrál bevándorlási modellt vitatták meg. „Ez az a modell, amelyen én dolgozok. Négy hónappal ezelőttig még rasszisták voltunk, most pedig az olasz modell egy példakép. Az uniós miniszterek azt hajtogatják, hogy a gazdasági migránsokat nem fogadják be. Az EU osztja nézeteinket. Európába csak a szabályok tiszteletben tartásával lehet eljutni” – mondta.

Az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője egyben bizakodónak mutatkozott, hogy a 2019 májusi európai parlamenti választások nagy változást hoznak az EU-ban. „Májusban félmilliárd személynek nyílik lehetősége arra, hogy megváltoztassa Európa történelmét. Egyvalami világos, a szocialisták és a baloldaliak  csomagolhatnak” – hangoztatta Salvini.

Hatok egyetértése

Az Európai Unió hat legnépesebb tagállama nagy vonalakban egyetért abban, hogy miként kellene kezelni a bevándorlás ügyét; és különösen arra fektetnék a hangsúlyt, hogy együttműködjenek a migránsok hazájával, illetve a tranzit országokkal – jelentette kedden a spanyol hírügynökség.

Az EFE szerint a közös álláspontot Jacqueline Gourault francia belügyminiszter ismertette. A hétfői és keddi értekezleten a brit, a francia, a lengyel, az olasz, és a spanyol belügyminiszter, német részről pedig a belügyi államtitkár vett részt. A csoporthoz kedden csatlakozott Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter, főügyész és a marokkói belügyminiszter is. Döntéseket nem hoztak, csak elvi egyeztetés folyt.

Jacqueline Gourault francia belügyminiszter, a tanácskozás házigazdája azt hangsúlyozta, hogy Európának “erőteljes és hatékony rendszerre van szüksége, amely védelmet nyújt a háborús menekülteknek”, ugyanakkor párosul vele egy az eddiginél hatékonyabb rendszer, amely lehetővé teszi az okmányok nélkül érkező gazdasági bevándorlók kiutasítását. Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz belügyi tárcavezető külön nyilatkozatot tett, amelyben Olaszország bevándorlási politikájának a sikerességét hangoztatta, kijelentve, hogy amióta a jelenlegi kormánykoalíció van hatalmon, „Itália példakép mindenki számára” ezen a területen, és az európai országok hálásak neki.

Egyetlen kivételt említett, Spanyolországot, amely szerinte nem fogja sokáig bírni a napi 700 illegális bevándorló érkezését. A spanyol szocialista kormány belügyminisztere, Fernando Grande-Marlaska ennek kapcsán kijelentette, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és a bevándorlást nem választási megfontolások, és pártszempontok alapján kell kezelni.