Vezetői tisztségeket függesztenek fel a MOGYE magyar képviselői

 

Felfüggesztik vezető tisztségeik betöltését a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) választott és kinevezett magyar tisztségviselői tiltakozásuk jeléül amiatt, hogy a kormány már a most kezdődő a tanévtől egyesítette a MOGYE-t és a Petru Maior Egyetemet, és létrehozta a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemet (MOGYTTE).

Az egyetem magyar tagozata vezető tanácsának a csütörtöki közleménye szerint a magyar vezetők mindaddig nem töltik be a tisztségeiket, amíg nem születik egy, a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszútávon biztosító megnyugtató döntés. A magyar tagozat vezető tanácsa „a magyar oktatás felszámolása felé tett döntő lépésként” értékeli, hogy a két egyetem szenátusa által – a magyar tagozat akarata ellenére – megszavazott egyetemegyesítést a kormány már idei hatállyal szentesítette.

A korábbi bejelentés szerint az egyetemegyesítésnek a 2019-2020-as tanévtől kellett volna megtörténnie.

„Ez az eljárás ékes bizonyítéka annak, hogy a MOGYE-ügy nem az egyetem belügye, a legfontosabb döntéseket nem az egyetem szintjén hozzák meg. Ilyen körülmények között úgy gondoljuk, hogy a kialakult helyzet orvoslása politikai támogatás nélkül elképzelhetetlen, és a probléma megoldása elsősorban nem az oktatók hozzáállásán múlik” – áll a magyar tagozat állásfoglalásában.

A magyar tagozat vezetői közölték: nem hitelesíthetik jelenlétükkel és kirakatpozíciókkal a fejük fölött meghozott döntéseket. Kérték ugyanakkor a magyar nyelvű orvosképzésnek a tanügyi törvény szelleme és betűje szerinti megvalósítását. Azt is tudatták, hogy bírósági úton megtámadták a MOGYE szenátusának azt a határozatát, mellyel a két egyetem egyesüléséről döntöttek. Kijelentették: nyitottak a tárgyalásra, de látszatintézkedésekkel nem elégednek meg. Egyben további tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

Teljes bedarálás

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője a magyar közmédiának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: „gőzerővel folyik a bedarálásunk, amivel nem érthetünk egyet”. A tagozatvezető hozzátette: a csütörtökre meghirdetett szenátusi ülésen sem vesznek részt a magyar tagozat képviselői, hiszen megítélésük szerint ezen törvényellenesen kívánnak döntéseket hozni az egyesített egyetem álláskereteiről. Szabó Béla tiltakozó akciókat helyezett kilátásba a jövő hétre.

A professzor szerint az lenne méltányos rendezése a helyzetnek, ha a magyar tagozat megkapná az önállóságát a tanintézeten belül. Az egyetemegyesítés folytán ugyanis a magyarok részaránya tovább csökkent a döntéshozó testületekben, és a többség még inkább megengedheti magának, hogy lesöpörje az asztalról a magyar tagozat kéréseit. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem szenátusa április 18-án határozott az utóbbi bekebelezése útján történő egyesülésről. A MOGYE magyar tagozata a szenátus üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést. Ebben ugyanis a magyar tagozat elsorvasztásának újabb lépését látták.

Teljesen magyar volt, teljesen romén lehet

Kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben a MOGYE. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Az elmúlt években az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működtek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekedtek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) többek között azért kérte múlt pénteken Valentin Popa oktatási miniszter leváltását, mert a tárcavezető a magyar érdekképviselettel és a magyar oktatásért felelős államtitkárral való egyeztetés nélkül döntött az egyetemegyesítés elismeréséről. Csütörtökön le is mondott, erről itt írtunk.