Újabb nő vádolta meg zaklatással Trump főbírójelöltjét

 

A The New Yorker című magazin szerint demokrata szenátorok vizsgálják egy újabb nő állításait arról, hogy Kavanaugh a Yale Egyetemen folytatott tanulmányai során erkölcstelenül viselkedett vele. Az 53 éves Deborah Ramirez az állítja, hogy egy kollégiumi bulin Kavanaugh a tiltakozása ellenére elővette és az arcába tolta a nemi szervét.

Az eset még az 1983-1984-es tanévben történhetett a nő állítása szerint. A Fehér Ház által kiadott közleményben Kavanaugh tagadta a vádakat, mint mondta: amit Ramirez állít, az nem történt meg, és mindez egyszerű rágalom.

Előzőleg, szeptember közepén Dianne Feinstein demokrata párti szenátor jelentette be, hogy birtokában van egy kaliforniai pszichiáternő, Christine Blasey Ford levele, aki azt állítja, hogy 1982-ben egy bulin, alkoholos állapotban meg akarta erőszakolni őt Kavanaugh és a barátja. Kavanaugh akkor is határozottan visszautasította a vádat.

Ramirez állításai röviddel az után láttak napvilágot, hogy a főbírójelöltet meghallható szenátusi bizottság megállapodott annak időpontjáról, hogy Ford a bizottság elé járuljon és beszámoljon a történtekről. Ezt a meghallgatást csütörtökre tűzték ki. Feinstein szenátor Ramirez történetének hallatára arra szólított fel, hogy napolják el a Kavanaugh jelölésével kapcsolatos mindennemű tevékenységet, és sürgette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indítson nyomozást az ügyben.

Kavanaugh jelölése azért is kelt politikai feszültséget, mert a jelenleg a törvényhozásban kisebbségben lévő demokraták szerint kifogásolható, hogy a republikánus többség a félidős választás előtt új főbírót akar kinevezni, akinek a megbízatása egész életre szól. Azt hányják Donald Trump elnök és a republikánusok szemére, hogy a republikánus többség a legutóbbi választási évben, két évvel ezelőtt meghallgatni sem volt hajlandó Barack Obama demokrata párti elnök jelöltjét a legfelsőbb bíróság megüresedett posztjára.

Idén ősszel úgynevezett félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, amikor is a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz. Donald Trump amerikai elnök még júliusban jelölte a konzervatív nézeteket valló Kavanaugh-t, a washingtoni fellebbviteli bíróság bíráját az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságba.