Újratárgyalják Maassen áthelyezését

 

A német kormánypártok vezetői a szociáldemokraták kezdeményezésére újratárgyalják a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnökének áthelyezéséről kötött megállapodásukat – jelentették be pénteken Berlinben.

Angela Merkel kancellár – a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke – „helyesnek és szükségesnek” tartja az áthelyezés körüli kérdések áttekintését és egy „tartós megoldás” kidolgozását – közölte a kormányfő szóvivője. Steffen Seibert hozzátette, hogy Angela Merkel az üggyel összefüggésben felvette a kapcsolatot Horst Seehofer belügyminiszterrel, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével és Andrea Nahles-szel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével.

A három pártelnök kedden abban állapodott meg, hogy Hans-Georg Maassen a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálattól a belügyminisztériumhoz kerül államtitkárnak.

Andrea Nahles SPD-elnök (Fotó: MTI/EPA/Alexander Becher)

Ismeretes, a BfV vezetőjének távozását az SPD követelte, mert  Maassen kétségbe vonta egy külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázoló videófelvétel eredetiségét. A felvétel Chemnitzben készült augusztus végén, egy német férfi  megölése után, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az emberölés demonstrációkhoz vezetett, amelyeken több erőszakos cselekmény történt.

Az ügy koalíciós válsághoz vezetett, és az SPD elnöke ugyan elfogadta, hogy a BfV elnökét nem leváltják és nyugdíjazzák, hanem „felfelé buktatják” – a belügyminisztériumnak alárendelt hivataltól a tárcához helyezik és jóval magasabb tisztségbe, államtitkárnak nevezik ki –, de a megállapodás felháborodást váltott ki a szociáldemokratáknál. A tiltakozás különösen akkor vált erőssé, amikor kiderült, hogy Horst Seehofer egy SPD-s kötődésű államtitkárt nyugdíjaz, hogy „helyet csináljon” Hans-Georg Maassennek.

Az SPD elnöke egy pénteken kiszivárogtatott levélben pártelnök kollégáinak azt írta: „sok ember igazságérzetével nem fér össze, hogy Maassen urat leváltják, de rögtön elő is léptetik”. „A túlnyomórészt negatív lakossági reakciók is azt mutatják, hogy tévedtünk, a (kormány iránti) bizalom helyreállítása helyett még többet veszítettünk a bizalomból” – tette hozzá Andrea Nahles.

Horst Seehofer is hajlandó a döntés újratárgyalására. Egy pénteki nyilatkozatában kiemelte, hogy “érdemes ismét tanácskozni, ha lehetséges az egyetértésen alapuló megállapodás”.