Juncker helyére ajánlja magát a volt kancellár

 

Az osztrák belpolitikától visszavonuló Christian Kern volt kancellár bejelentette, hogy a szociáldemokraták színeiben indulni szeretne a 2019-es európai parlamenti (EP-) választásokon. Néhány órával később Kern Salzburgban azt közölte, hogy harcba száll az Európai Szocialisták Pártjának (PES) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért.

Az Európa-párti Kern célja – saját elmondása szerint – az, hogy hatékony ellensúlyt alakítson ki az egyre erősödő nacionalistákkal szemben. „Azt látjuk, hogy a liberális, nyílt demokrácia nagy kihívással néz szembe az Orbánok, Kaczynskik, Strachék és Salvinik miatt” – mondta Kern újságíróknak kedden. Kern ezzel a magyar miniszterelnökre, a lengyel kormánypárt vezetőjére, a szabadságpárti osztrák alkancellárra és az olasz belügyminiszterre utalt.

A nem hivatalos salzburgi uniós csúcs helyszínén elhangzott nyilatkozatában Kern kijelentette: “rendelkezésre áll a csúcsjelölti tisztség betöltésére”. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak más jelöltek is. “Van egy sor jó jelölt, akik rendelkeznek a tisztség betöltéséhez szükséges képességgel” – tette hozzá.

Bizalmasai szerint Kern Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság jelenlegi elnökének helyére pályázik. Az európai néppárti Juncker ötéves mandátuma jövőre lejár. Az erre vonatkozó konkrét kérdés megválaszolása elől azonban Kern kitért.

Egy konkurenciája már van: szintén a hét elején jelentette be a szlovák Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke, hogy elindul az Európai Szocialisták Pártja (PES) csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.