Macron szerint választani kell: Merkel vagy Orbán

 

A francia államfő csütörtökön felszólította a konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppártot (EPP), hogy – mint fogalmazott – tegye világossá álláspontját, szerinte ugyanis az EPP-nek választania kell, hogy Angela Merkel német kancellárt vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt támogatja.

A francia elnök csütörtökön Mark Rutte holland, Charles Michel belga és Xavier Bettel luxemburgi kormányfővel tanácskozott Luxembourgban európai uniós ügyekről és ezt követően sajtóértekezleten vett részt.  Macron arra a kérdésre válaszolt, hogy támogatja-e Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjét, a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát az EPP úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért való versengésben és ezáltal abban, hogy ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

Merkel haladó, Orbán nacionalista Macron szerint

A francia államfő közvetve utalt arra, hogy Angela Merkel német kancellár a támogatásáról biztosította a CDU bajorországi testvérpártjában politizáló Manfred Weber jelöltségét. A dpa szerint ezzel kapcsolatban Macron kijelentette: „Angela Merkel teljes mértékben a haladó gondolkodásúak oldalán van. Ehhez nem fér semmi kétség”.

Az EPP ugyanakkor szerinte támogatta Orbán Viktor kormányfő nacionalista irányvonalát is. „Nem lehet egyszerre Merkelt és Orbánt is támogatni” – vélekedett a francia elnök. „Az EPP-nek tisztáznia kell álláspontját. A konzervatívok feladata, hogy tiszta helyzetet teremtsenek” – hangsúlyozta Macron. A francia államfő kijelentéseiről beszámolva a Reuters kiemelte, hogy Macron –mint a hírügynökség fogalmazott – először szúrt oda a nyilvánosság előtt Merkelnek.

Unión belüli euroszkepticizmus elleni platformot alapít a francia elnök?

Macron – írta a Reuters – újabb támadást indított Orbán Viktor ellen „a demokráciával és a jogállamisággal való visszaélés” miatt. Mindez a Reuters szerint újabb jelzés arra, hogy az az unión belül egyfajta “kampányplatformot” kíván létrehozni a növekvő támogatással rendelkező „euroszkeptikus populistákkal” szemben. A francia államfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Merkel kulcsfontosságú szövetségese, „elkötelezett partner” az Európai Unión belüli integráció elmélyítését célzó törekvésében.

Beszámolójában a Reuters emlékeztetett arra, hogy az Angela Merkel pártját, a CDU-t is magában foglaló EPP mindeddig elutasította azokat a felhívásokat – köztük saját soraiból is –, hogy az Orbán Viktor vezette Fideszt zárják ki a pártszövetségből vagy támogassák a Magyarország elleni szankciók bevezetését célzó indítványt, amelyről jövő héten tárgyal az Európai Parlament. Az EPP és Angela Merkel ugyanakkor azt hangoztatja, hogy kulcsfontosságú a kapcsolatok, illetve a párbeszéd fenntartása a Fidesszel.

Macron a sajtóértekezleten Magyarországot és Lengyelországot is bírálta, hangoztatva, hogy növelni kell a nyomást „az ilyen országokon”. „Túl lassúak vagyunk és túlságosan kompromisszumkészek” – idézték Macront, aki mindehhez hozzátette: „Ezekben az ügyekben sokkal keményebbnek kellene lennünk”.