Kiutasították az ENSZ emberi jogi misszióját Nicaraguából

 

A nicaraguai kormány pénteken tájékoztatta az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHCHR) regionális képviselőjét: „befejezettnek” tekinti az OHCHR missziójának látogatását, mert – úgymond – „megszűntek az okok és körülmények, amelyek indokolttá tették meghívását”.

„A minisztérium tájékoztatja, hogy befejezettnek és lezártnak tekinti a látogatását 2018. augusztus 30-tól” – írta Denis Moncada nicaraguai külügyminiszter Marlene Alejoshoz, az OHCHR regionális képviselőjéhez intézett levelében, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a kormány.

Két hónapja, júniusban érkezett Nicaraguába a misszió, hogy feltérképezze az országban április óta tartó társadalmi-politikai válságot.

Szerdán hozta nyilvánosságra jelentését a misszió, amelyben egyebek között azt írta: Nicaragua kormánya szemet hunyt, amikor fegyveres vandálok tüntetőkre támadtak, több tüntetőt puskával megbecstelenítettek és megkínoztak a fogságban. A beszámoló április 18. és augusztus 18. között elkövetett jogsértéseket dokumentált.

Nicaraguában április közepén kezdődtek zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. A tiltakozások azóta az egész országra átterjedtek. A tüntetők mostanra már Ortega távozását követelik.

Az erőszakhullámnak 448 halálos áldozata volt eddig a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség helyi jogvédő szervezet adatai szerint. A kormány ezzel szemben 198 halálos áldozatot ismer el, és puccskísérlettel vádolja a tüntetőket.