Eldőlt, elhagyhatják a Diciottit a migránsok

 

Órákon belül elhagyhatják a Catania kikötőjében ötödik napja veszteglő mentőhajót a fedélzeten tartózkodó migránsok – jelentette be szombaton Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki mostanáig ellenezte partraszállásukat.

A bevándorlásellenes Liga vezetője az észak-olaszországi Pinzolo településén tartott rendezvényen hangsúlyozta: a fedélzeten maradt mintegy 140 illegális bevándorló partra léphet, miután az olasz katolikus egyház bejelentette, hogy nagy részüket gondjaiba veszi. A hajóról húsz migránst Albánia hajlandó befogadni, illetve Írország mellett más országok is jelezték ilyen szándékukat – tette hozzá.

Római közlés szerint az olasz püspöki konferencia száz menedékkérő ellátását vállalta, és Írország – ahol jelenleg Ferenc pápa látogatást tesz – is beleegyezett 20 migráns befogadásába.

Szicíliai ügyészek Salvini ellen nyomoznak, ő felháborodott

Salvini ellen egyébként nyomozást indított a szicíliai Agrigento városának ügyészsége a Dicotti nevű hajó fedélzetén lévő menedékkérők ügyében – jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Az olasz sajtó szerint a vád feltehetően a személyi szabadság megsértése lehet, tekintettel arra, hogy az olasz törvények szerint a hatóságok 48 órán túl senkit sem tarthatnak fogva letartóztatási parancs hiányában.

Az ANSA és az ADN Kronos hírügynökségek is úgy tudják, további vádpontként a hivatali visszaélést is szemére vetik Salvininek, aki korábban nemet mondott arra, hogy a Diciotti nevű hajó fedélzetén tartózkodó migránsok olasz területre lépjenek, amíg nem kap garanciákat az EU-tól, hogy a menedékkérőket szétosztják a tagállamok között.

Matteo Salvini a Liga nagygyűlésén (Fotó: MTI/ EPA/Daniele Panato)

Pinzolóban mondott beszédében Salvini felháborodással reagált az ellene indított vizsgálatokra. „Nem fognak tudni megállítani” – biztosított erről mindenkit Salvini. „Elvárnám, hogy az ügyészek az embercsempészek, és ne pedig a belügyminiszter ellen nyomozzanak” – jelentette ki. ”Felfoghatatlan, hogy olyan országban élünk, ahol tíz napja összeomlott egy híd, amely alatt 43-an vesztették életüket, és eddig senki ellen sem indítottak nyomozást” – mondta.

“Bezzeg nyomozást indítottak egy miniszter ellen, aki az ország határait védi. Ez szégyenletes” – hangsúlyozta a tárcavezető. A tömeg éljenzése közepette Salvini így folytatta: “olyan kormányotok van, amely az olasz állampolgárokat a végsőkig meg fogja védeni”.

Koalíciós egyet nem értés is kipattant a Diciotti miatt

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója tíz nappal ezelőtt vette a 190 fős migránscsoportot fedélzetére. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter hétfőn engedélyezte, hogy a hajó Catania kikötőjében megálljon.

Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A fedélzeten lévők közül 13-at azonnal Lampedusába szállítottak kórházi kivizsgálásra, majd a belügyminisztérium szerdán 27, felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról.

Orvosok utasítására szombaton leszállítottak 12 beteg menedékkérőt a fedélzetről. Így hozzávetőleg 140-en maradtak a Diciottin. A fedélzetén lévő migránsok zöme eritreai férfi.