A nemzetpolitika és Európa jövője volt terítéken Tusványoson

 

Hivatalosan is megkezdődött a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor az erdélyi Tusnádfürdőn. 30 programhelyszínen mintegy 300 politikai, közéleti, kulturális és hitéleti előadással, több neves előadó koncertjével és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket vasárnapig. Szerdán a nemzetpolitikáé és Európa jövőjét érintő kérdéseké volt a főszerep – közölte az M1 Híradója.

Kárpát-medence legnagyobb nemzetpolitikai nyári rendezvényének nyitóbeszélgetésén Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Bálványosi Szabadegyetemen az elmúlt években megfogalmazott gondolatok ma már a nemzetpolitika gerincét képezik. 

„A szabadegyetem közel három évtizede a román-magyar párbeszéd fórumaként indult, a kétoldalú kapcsolatokban az a feladat, hogy ne maradjon vitás kérdés” – mondta el az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a szabadegyetem nyitóbeszélgetésén. Németh Zsolt kiemelte, a közös cél egy erős Közép-Európa felépítése.

„Európának erős identitás nélkül kétséges a jövője”

A Hogyan tovább Európa? elnevezésű panelbeszélgetés nemzetközi keretek között zajlott. Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormány álláspontja egyértelmű, Európának erős identitás nélkül kétséges a jövője.

„Európának egy újfajta válsággal kell szembenéznie, ez pedig nem más, mint az identitás válsága, amit a migrációs válság hozott felszínre” – erről már Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára beszélt a panelbeszélgetésen.

Dömötör Csaba elmondta: Európa jelenleg is a világ legjobb helye, de identitásválsággal küzd, melyet többek között a születésszámok csökkenése, a kulturális önfeladás táplál. A válságot – véleménye szerint – a migráció kérdése hozta a felszínre, és az súlyosbította, hogy a bevándorlásról nehéz értelmes párbeszédet folytatni a politikai korrektség elvárása miatt.

„A magyar kormány sorskérdésnek tartja, hogy fiatalodó és létszámában gyarapodó nemzet legyen a magyar” – fogalmazott Novák Katalin, a tusványosi szabadegyetem Fenntartható társadalom, fenntartható nemzet című pódiumbeszélgetésén. Az államtitkár kiemelte, hogy a 2010-ben bekövetkezett családbarát fordulat után javult a demográfiai tendencia, ezt szeretnék tartóssá tenni a családtámogatási programok segítségével.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a nemzet demográfiai gyarapodását szolgálja a határon túli magyarokat támogató Köldökzsinór program, amelyet eddig már ötezren igényeltek. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány nem külső erőforrásokat szeretne a demográfiai folyamatok javítására bevonni, tehát nem a bevándorlásra hagyatkozik, hanem a belső erőforrásokat szeretné hasznosítani.

Szombaton Orbán Viktor tart fórumot

Az erdélyi kötődésű, sajátos hangzásvilágú Maszkura és a Tücsökraj fellépésével kezdődött meg kedden este a Bálványosi nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata. A nulladik napon Rúzsa Magdi lépett fel a szabadegyetem koncertszínpadán; a hét folyamán esténként többek között a Tankcsapda, Deák Bill Blues Band és Hobó, az Ocho Macho és a Bagossy Brothers Company is fellép.

A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő, szabadegyetemi és fesztivál jellegét műfajteremtő módon ötvöző Tusványoson idén már csaknem harminc rendezvénysátor várja a különböző korosztályokhoz tartozó törzsközönségét és újabb generációit.

A hét folyamán számos külföldi szakértő, magyarországi és erdélyi politikus lesz jelen a tusnádfürdői pódiumbeszélgetéseken, a táborba várják a Kárpát-medencei magyar pártok vezetőit, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök részvételével rendeznek közéleti fórumot a koncertszínpad előtti sportpályán.