Újabb helyen ütötte fel a fejét a sertéspestis

 

Megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Román Állategészségügyi Hatóság a Bihar megyei Kiskereki település egyik kis létszámú házisertés-állományában. A felállított 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik, az érintett területen azonban sertést nem tartanak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn a honlapján.

A közlemény szerint a román hatóság a vírust július 13-án mutatta ki az érintett területen. Az eset miatt a román és a magyar állategészségügyi szolgálat szakemberei a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.

Az afrikai sertéspestis – amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.

Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetők a hivatal honlapján, a http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis oldalon.

Bulgária kerítést épít az afrikai sertéspestis megállítására

Bulgária határkerítést épít a szomszédos Romániában megjelent afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozására. A határ bolgár oldalán hétfőn kezdődtek meg a terep előkészítésének munkálatai a 133 kilométer hosszúra tervezett drótkerítéshez – jelentette a helyi sajtó.

A kerítés azt hivatott megakadályozni, hogy a vírussal megfertőződött vaddisznók átjussanak Románia területéről Bulgáriába.

Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége, a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre viszont nem jelent veszélyt. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzött állatok száz százaléka elpusztul.

Másik vírus is terjed az országban

Bolgár sajtójelentések szerint Romániában a bejelentés köteles betegség több mint 200 gócpontját azonosították, egyesek ezek közül alig 60 kilométerre fekszenek a bolgár határtól. Bolgár állatorvosok ezért már javasolták Szilisztra térségében a sertéstenyésztőknek, hogy vágják le az állataikat. Ugyanakkor egyelőre még nem jelentettek sertéspestis megbetegedést Bulgáriában.

Bulgária június óta Törökországgal közös, délkeleti határtérségében egy másik vírusos megbetegedéssel is küzd, amely elsősorban a kecskék és juhok számára halálos.

A kiskérődzők pestise állítólag egy Törökországból becsempészett állattal került Bulgáriába. Az érintett térségben hivatalos adatok szerint mintegy 4500 juhot és más állatot voltak kénytelenek leölni. A bolgár hatóságoknak a fertőzés terjedése elleni intézkedéseiről uniós szakvélemény készül. Bulgáriát jelenleg juh- és kecske termékek kiviteli tilalma fenyegeti.