Áldozatai is vannak a nicaraguai barikádostromnak

 

Legkevesebb hat ember meghalt és 40 megsebesült Nicaraguában, miután rendőrök és félkatonai alakulatok szállták meg a kormányellenes tiltakozások egyik központját, Masaya városát, és megostromolták a tiltakozók által emelt barikádokat - közölte szerdán egy helyi emberi jogi aktivista.

Alvaro Leivának, a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) igazgatójának korábbi beszámolója 34 sebesültről szólt. „Valóságos vérontás zajlik” – mondta a Canal 15 nevű tévécsatornának nyilatkozva. Leiva megerősítette, hogy a támadók elfogtak mintegy 20 nőt, akik serpenyőkkel zajt csapva próbáltak meg tiltakozni a fővárostól, Managuától körülbelül 30 kilométerre délkeletre lévő Masayában. Jelenleg sem tudni, hogy szabadon engedték-e őket – tette hozzá.

Rendőrök állnak a szigorúan őrzött El Chipote börtön kerítése mellett a nicaraguai fővárosban, Managuában 2018. június 19-én. MTI/EPA Fotó

„Tűz alatt tartanak bennünket, szünet nélkül záporoznak a lövedékek a civil lakosokra” – mondta egy korábbi bejelentkezésekor az aktivista. Az ANPDH közölte, hogy a félkatonai alakulatok felgyújtottak egy hotelt, amelynek tulajdonosa tagja annak az Április 19 Mozgalomnak, amely kulcsszerepet játszott a szociális reformok kiváltotta, majd Daniel Ortega elnök távozását követelő tiltakozási akciókban. A mozgalom hétfőn „diktátormentes területnek” nyilvánította Masayát.

A térség egy másik városából, Ticuantepéből 36 sebesültről érkezett jelentés.

Beavatkozást sürget a kolumbiai elnök

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök egy szerdai felszólalásában arra kérte Luis Almagrót, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkárát és az AÁSZ állandó tanácsát, hogy avatkozzon be a válságba, megakadályozandó a további áldozatokat. Almagro kemény szavakkal ítélte el az újabb erőszakcselekményeket, és tweetjében azt írta, hogy Masaya „megmutatta hősiességét Nicaragua történeték legsötétebb lapjain”.

Az Emberi Jogok Állandó Bizottsága nicaraguai civil szervezet szerdán azzal a kéréssel fordult az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához, hogy „világos és közvetlen módon” szólaljon fel „a lakosság ellen elkövetett mészárlások és az elnyomás ellen”. A zavargásokat még a kormányzat áprilisban bejelentett adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei váltották ki. A tüntetők az államfő távozását és új választások kiírását követelik. Bírálói szerint ugyanis az országot 2007 óta irányító Ortega, aki korábban is volt már államfő, könyörtelenül ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja gazdagítására használja.

Az ANPDH adatai szerint a tiltakozásokon több mint 200 ember halt meg az elmúlt hetekben. Ortega felesége, Rosario Murillo alelnök kedden ” a terrorista hullám” befejezését követelte az ellenzéktől, azt állítva, hogy férje a válság lezárásra törekszik. Silvio Baez püspök ezzel szemben felszólította a nicaraguai kormányt, hogy „vessen véget a megtorlásoknak”. Egy Twitter-üzenetben azt szorgalmazta a püspök, hogy „ne mocskolja be még jobban az országról külföldön kialakult képet”.

A közép-amerikai ország katolikus egyháza hetek óta közvetít a kormány és a tüntetők közötti tárgyalásokon, amelyek azonban hétfőn elakadtak, ugyanis elfogadhatatlannak minősítették a tüntetők képviselői, hogy a kormány nem tartja be azt az ígéretét, miszerint nemzetközi szakértőket hív meg a két hónapja tartó erőszakhullám felelőseinek megállapítására. Jogvédő csoportok 215-re teszik az eddigi halálos áldozatok számát és több mint 1400-ra a sebesültekét. Az ellenzék szerint az áldozatok többségével a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek végeztek. A kormány viszont az ellenzéket teszi felelőssé az erőszakért, és csak 46 halálos áldozatot ismer el.