Több mint 900 menekültet és migránst mentett meg a spanyol parti őrség

 

Hivatalos adatok szerint 933 menekültet és migránst mentett meg a Földközi-tengeren pénteken és szombaton a spanyol parti őrség. A hatóságok tudatták azt is, hogy 507 embert mentettek meg 59 gumicsónakról a Gibraltári-szorosban, itt négy holttestet is találtak.

A többi embert a Spanyolország és Marokkó közötti Alborán-tengeren mentették meg. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) honlapján kedden közzétett jelentés szerint június 1. és 10. között Spanyolországba érkeztek a legtöbben (1153) a Földközi-tengeren keresztül.

Spanyolországba 9315 ember érkezett január 1. és június 10. között, 244-en vesztették életüket a Földközi-tenger nyugati vizein. A 2017-es év hasonló időszaka alatt 4161 ember érkezett Spanyolországba, és 61 ember vesztette életét a Földközi-tenger nyugati medencéjében. Megfigyelők szerint a tavalyi évhez képest az idén tovább nő a spanyol partokra érkezők száma.

Vasárnap érkezhetnek révbe az Aquarius migránsai

Miközben a migrációs válság miatt súlyos terheket cipelő Olaszország szigorított a bevándorlási politikáján, Madrid migránsbarát gesztust tett a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó ügyében.

A hajó ugyanis múlt vasárnap az olasz partokra akart szállítani több száz embert, Olaszország azonban ezt megtagadta, és a közeli Málta sem fogadta az Aquariust. A mentőhajó sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át a spanyolországi Valenciába, ahová várhatóan vasárnap érkeznek meg.