Migrációs katasztrófa fenyeget a Balkánon

 

Továbbra is kedvezőtlen hírek érkeznek a Balkánról, egyelőre nem sikerül megállítani a bevándorlók áradatát. Az elmúlt hetekben főleg a török-görög szárazföldi határon nőtt meg látványosan az illegális bevándorlók száma, de most már az Égei-tengeren is egyre több csónakot indítanak útnak az embercsempészek. Nagyjából 1 millió forintért hozzák el az ázsiai és afrikai menedékkérőket Szerbiába, ahol azt mondta az M1-nek egy civil segítő, hogy a helyzet katasztrófával fenyeget.

A tengerről kimentett migránsokat kísérnek partra a török parti őrség tagjai. Kedden két különböző akcióban 84 illegális bevándorlót fogtak el a tengeren. A migránsok a görög szigeteket akarták elérni, amikor visszafordították őket. Ez is jelzi, az Égei-tengeren ismét erősödik az illegális migráció.

Múlt héten, alig négy nappal ezelőtt 9 ember vesztette életét, amikor csónakjuk elsüllyedt a török partoknál. A baleset 5 túlélőjét halászok mentették ki.

Zsúfoltak a menekülttáborok

A tengeri útvonalon próbálkozó bevándorlók többsége a görög szigeteken keresztül próbál belépni az Európai Unióba. A görögországi menekültszállásokon több mint 15 ezer migráns várja menedékjogi kérelmének elbírálását. Közülük mintegy nyolcezren az alig 2500 ember befogadására alkalmas leszboszi táborban tartózkodnak.

Egyre forgalmasabb a balkáni útvonal is: a Belgrád központjában lévő Mikszaliste nappali pihenőhelyre szerdán is 22 fős csoport érkezett Macedónia felől. Az afgán migránsok a túlterhelt, észak-görögországi Xanthi (Kszanti) zárt befogadóközpontot hagyták el. Mint azt az M1 tudósítójának egy afgán migráns elmondta, a nagyon rossz körülmények miatt hagyták el a görög tábort.

A humanitárius szervezetek adatai szerint májusban már közel 900-an érkeztek Szerbiába, 200-zal többen, mint az előző hónapban, de szerintük a tényleges számok ennél nagyobbak. Ezt erősíti meg Gordan Paunović, egy civil szervezet vezetője is, aki szerint legalább másfélszer ennyi migráns haladt át Belgrádon, ezért a helyzet katasztrófával fenyeget.

Bosznián át mennek a migránsok

Tapasztalatok szerint az újonnan érkezettek igyekeznek gyorsan továbbállni Nyugat-Európába. Csak kedden mintegy 100 migráns indult menetrendszerinti járatokkal Belgrádból a bosnyák határ felé. A menedékkérők áradata pedig napról napra növekszik.

Az M1 belgrádi tudósításában elhangzott: több mint 400 illegális bevándorló érkezett egy szűk hét alatt, június első hetében, tavaly ez a szám ilyenkor  300 volt. Főként afganisztáni és pakisztáni migránsok érkeznek, elsősorban Macedónia felől.

Ennek a migránsáradatnak a megfékezéséről tartottak szerdán tanácskozást a nyugat-balkáni országok rendőri vezetői Ausztria és Szlovénia képviselőivel a szlovéniai Brdóban. Az osztrák belügyminisztérium által kidolgozott terv értelmében az érintett országokban a hadsereg is részt venne a határok megerősítésében. [6]Csütörtökön pedig Szarajevóban tárgyalnak az elképzelésről ugyanezen országok belügyminiszterei.

Lövések dördültek a horvát-szlovén határon

Valóban aggodalomra keltő a Belgrádba érkező migránsok száma, akik amilyen gyorsan csak tudnak, Boszniába távoznak, ami újabb feszültséget okoz a balkáni államban, hiszen a határ őrizetét megerősítették, és hivatalos adatok szerint továbbra is súlyos az egészségügyi helyzet a boszniai migránsok körében – foglalta össze a legújabb fejleményeket a közmédia tudósítója.

Megemlítette, a horvát-szlovén határon újabb incidens törtét horvát rendőrök és migránsok között, amikor is egy migráns, akit nem akartak kiengedni az országból, rúddal támadt az őt feltartóztató rendőrök egyikére. Beszámolt arról is, hogy a határok folyamatos nyomás alatt vannak, ez alól nem kivétel a magyar-szerb határ sem, ugyanis ha egy útvonalon torlódás van, akkor régi útvonalak aktivizálódhatnak.