Kaliforniai robbanás: szabadlábra helyezték az őrizetbe vett férfit

 

Szabadlábra helyezték azt a férfit, akit két hete vettek őrizetbe egy kaliforniai szépségszalonban történt robbanással összefüggésben, amelyben életét vesztette a szalont vezető magyar nő.

Az 59 éves, kaliforniai illetőségű férfit, Stephen Bealt vasárnap engedte szabadon egy kaliforniai bíró, aki a vádhatóság kérésére ejtette az ellene felhozott egyetlen, „nem bejelentett romboló hatású szerkezet birtoklása” miatti vádat.

A szövetségi nyomozóhatóságok korábbi közlése szerint két házilag készített robbanószerkezetet, három kézifegyvert és mintegy 45 kilogramm robbanóanyagot találtak Beal házában. Az ügyészség azután kérte a vád ejtését, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megkérdőjelezte azt, hogy a Beal otthonában talált anyagok kimerítik a „romboló hatású szerkezet” törvényi meghatározását.

Bealnek rakétamodellezés volt a hobbija. Azt mondta a nyomozóknak, hogy nem készített semmilyen pokolgépet, és nem voltak olyan anyagai, amelyek akkora pusztítást okozhattak volna, mint amilyet a híradásokban bemutattak. Beal egyik szomszédja és barátja szerint a férfi lánya azt mondta neki: a robbanóanyagokról megállapították, hogy azok törvényesen beszerzett és tárolt tűzijáték-alkalmatosságok, és ezek, valamint a házban talált más bizonyítékok nem egyeznek a bűntény helyszínén vett mintákkal.

A szóban forgó tragédia május 15-én történt a kaliforniai Aliso Viejo kisvárosban. Egy szépségszalonban robbanás történt, és meghalt a szalont fenntartó magyar nő, három ember pedig megsebesült. A magyar nő kezében egy doboz robbant fel kinyitáskor. A nyomozóhatóságok még vizsgálódnak a bűntény helyszínén, és nem neveznek meg gyanúsítottak, amíg nem gyűjtöttek össze ehhez elegendő bizonyítékot.