Szükség esetén lezárná a határokat az osztrák belügyminiszter

 

Szükség esetén lezárná Ausztria határait Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter, aki aggódik a balkáni útvonalon érkező menekültek számának növekedése miatt: ehhez júniustól rendelkezésére áll a belügyminisztérium hatáskörébe delegált határ- és idegenrendészeti egység – írta az APA osztrák hírügynökség vasárnap.

Kickl biztonsági forrásokból származó információkkal indokolta aggályait, amelyek szerint újra emelkedik a balkáni útvonalon át Európa szíve felé tartó migránsok száma. A belügyminiszter leszögezte: nem ismétlődhet meg a 2015-2016-os menekültválság, ezért meg kell tenni minden előkészületet. A tárcavezető szerint naprakész helyzetértékelésre van szükség, és ha a jelenlegi határvédelmi keret nem elég, akkor bevethető lenne a feltöltés alatt álló határ- és idegenrendészeti egység.

Az 500-600 fős csoporton kívül mozgatható határkerítések, konténerek és egyéb eszközök biztosíthatják a hatékonyabb határvédelmet – tette hozzá. Kickl jelezte: hétfőn felveszi a kapcsolatot az érintett balkáni országokkal, hogy megtárgyalják a legújabb fejleményeket a migrációs kérdésben. ”Tudatni fogjuk velük, hogy Ausztria lezárja a határait, ha a helyzet úgy hozza” – mondta.

Az APA információi szerint megint egyre népszerűbb a balkáni útvonal az Európába tartó migránsok körében. Az előző heti adatokhoz képest 45 százalékkal (848-ról 1229-re) nőtt a Görögországba érkezett migránsok száma a héten. Szerbia helyett azonban egyre többen veszik Bosznia-Hercegovina felé az irányt. Kickl megerősítette ezt a tendenciát, bár az előző héten az osztrák határon feltartóztatott mintegy 700 migráns 70 százaléka még a szerb határon át érkezett – mindeközben, mint azt megírtuk, Sebastian Kurz osztrák kancellár az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) határőreinek afrikai bevetésével akadályozná meg a migránsok Európába jutását.