Gázai övezet: a Hamász állásait bombázta Izrael

 

Az izraeli légierő a radikális Hamász palesztin szervezet állásait bombázta a Gázai övezetben szombat este: a palesztin biztonsági szolgálatok szerint a támadott célpontok egyike a Hamász fegyveres szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a létesítménye volt a déli fekvésű Rafahban – egy másik célpont a tájékoztatás szerint Hán-Junisztól nyugatra volt.

Egyelőre nem állnak rendelkezésre információk halottakról vagy sebesültekről. Az izraeli hadsereg közölte: a harci repülők “katonai célokat” bombáztak az övezet déli részén, míg a központi térségben történt állítólagos légicsapásokat nem erősítette meg. A közlés szerint a támadások megtorló intézkedések voltak palesztinok tiltott határátlépései miatt az öveztet Izraeltől elválasztó határkerítésen.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 117 palesztin vesztette életét, és 13 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

A hadsereg emellett szombaton közölte azt is, hogy a másik palesztin területen, a megszállt Ciszjordániában egy csütörtöki bevetésen megsebesült katona belehalt sebesüléseibe. Értesülések szerint a 20 éves Ronen Lubarsky a szombat reggeli órákban hunyt el. Az izraeli sajtó úgy tudja, egy gránit lappal találták el a fején a katonát.