Soha nem látott szöcskeinvázió van Székelyföldön

 

Több millió rovar lepte el a Gyergyói medencét: szinte minden földet elfoglaltak. A gazdák attól tartanak, hogy a termés is megdézsmálhatják a szöcskék. Valószínűleg túl enyhe volt az idei tél: ezért élhette túl ilyen sok példány a hideget.

Hemzsegnek a szöcskék az úttesten az erdélyi Gyergyószárhegy határában. Hangosan ciripelnek és folyamatosan élelmet keresnek. Felmásznak mindenre, ami az útjukba kerül. Autókerékre, de az emberek lábára is. Az inváziónak gyorsan híre ment a környéken.

A 4-5 centiméteres, nagyméretű szöcskék szinte egyszerre jelentek meg. Több millió példány lehet egy nagyjából 500 hektáros területen. A helyi gazdák attól félnek, hogy tönkreteszik a termést. Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója elmondta, negyven éve dolgozik a mezőgazdaságban, de soha nem látott még ilyet.

A szakértők próbálják kitalálni, hogy milyen fajta szöcskékkel állnak szemben. Úgy tűnik, hogy a szokásosnál enyhébb időben tudtak áttelelni ilyen nagy számban. Molnár Zoltán, rovarszakértő agrármérnök szerint több mint valószínű, hogy a legelőket károsító szöcskékről van szó, nevezetesen a Fogasfarkú szöcskéről.

Ha a szöcskék a környező gabona- és burgonyaültetvényeket is ellepik, akkor valószínűleg vegyi irtásra lesz szükség. A Fogasfarkú szöcske egyébként Magyarországon védett állatnak számít.