Szkripal korábban titokban találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel

 

Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök, aki ellen március elején Nagy-Britanniában támadást követtek el Novicsok típusú idegméreggel, 2012-ben titokban Prágában járt és találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel, akikkel legalább egy alkalommal Nagy-Britanniában is felvette a kapcsolatot – írja weboldalán vasárnap megjelent anyagában a Respekt című tekintélyes jobboldali cseh hetilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, melyek mindezek ellenére nem gondolják, hogy Szergej Szkripal prágai látogatása összefüggésben lenne az ellene elkövetett merénylettel.

A Respekt úgy értesült, hogy Szergej Szkripalnak, akit a brit MI6 brit külső hírszerzés 1995-ben szervezett be, jóval jelentősebb pozíciója volt az orosz titkosszolgálatokban, mint ahogy ezt eddig gondolták. Szkripal a múlt század 90-es éveinek elején az orosz GRU katonai hírszerzés személyzeti osztályának vezetője volt, így kitűnő áttekintéssel rendelkezett az orosz hírszerző hálózatról Európában és számos esetben az ügynökök konkrét identitását is ismerte – írja a cseh hetilap. Miután egy ügynökcsere következtében Szkripal letelepedett Nagy-Britanniában, segített az MI6-nak az orosz hírszerzői hálózat felgöngyölítésében.

Szergej Szkripal, orosz-brit kettős ügynök (Forrás: Getty Images)

Szergej Szkripal, orosz-brit kettős ügynök (Forrás: Getty Images)

“Ennek érdekében a britek lehetővé tették a velük szorosabban együttműködő partnerországok, amelyek közé a kilencvenes évektől tartozik Csehország, biztonsági képviselőinek, hogy találkozhassanak Szkripallal. Legalább egy alkalommal, 2012-ben Szkripal Prágába látogatott. Bár látogatása rövid volt, útja az itteni (cseh) titkosszolgálatok számára állítólag hasznos volt” – olvasható a Respektben. Szergej Szkripalt és lányát Novicsok típusú idegméreggel próbálták megmérgezni március 4-én az angliai Salisburyban. London a mérgezéses merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Miután Oroszország március közepén Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a Szergej Szkripal és lánya elleni merénylethez használt idegméreg származhatott, Milos Zeman államfő utasította a cseh katonai és a civil hírszerzést, derítsék fel, előállítottak-e Csehország területén korábban Novicsok típusú idegmérget. Az elnök nyilatkozata szerint mindkét szolgálat megállapította, hogy Csehországban laboratóriumban előállítottak A-230 típusú idegmérget, de csak mikroszkopikus mennyiségben. Míg azonban a polgári hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy nem Novicsokról van szó, a katonai hírszerzés az anyagot Novicsoknak minősítette.

Milos Zeman, cseh államfő (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Milos Zeman, cseh államfő (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Zeman nyilatkozatára hivatkozva Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő másnap már megcáfolt hazugságként jellemezte Theresa May brit miniszterelnöknek azt az állítását, miszerint Novicsokot csakis Oroszországban állíthattak elő. A cseh sajtó azt írta, hogy a Szkripalék ellen használt idegméreg típusmegnevezése A-234, míg a Csehországban tesztelté A-230, ami szakértők szerint nagy különbség. “A két anyag egymástól teljesen eltérő, és világosan eltérő a vegyi szerkezetük is” – áll a cseh kormányfői hivatal nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a Csehországban tesztelésre előállított anyagot azonnal megsemmisítették.