Kilencéves gyereket támadott meg medve Hargitában

 

Vasárnap este egy kilencéves gyerekre támadott egy medve, a Hargita megyei Homoródremetén. A fiút kórházban ápolják, sérülései nem életveszélyesek. A település polgármestere kilövési engedélyt kér a medvére.

Homoródremete határában kora reggeltől majd sötétedésig legeltetik a szarvasmarhákat. A medvetámadást szenvedett kilencéves fiú édesapja a falu marhapásztora, a gyerek gyakran kimegy hozzá a legelőre. Vasárnap estefelé kutyájával együtt indult vissza a kisfiú a faluba, amikor hirtelen egy medve futott neki. Nagy valószínűséggel kutyájának köszönheti az életét, mert amikor a medve a megtámadta, a kutya a gazdáját védve a vadállatra rontott, a fiúnak pedig sikerült beszaladnia a faluba. A polgármester talált rá, és azonnal a székelyudvarhelyi kórházba szállította.

Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere elmondta, hogy a fiú az édesapjával őrizte az állatokat, majd a hirtelen jött esőzés után a fiút hazaküldte az apja, hogy öltözzön át. A hazafelé vezető úton találkozott a medvével. Szerencse, hogy kutyája mellette volt, hiszen az állat azonnal harapni kezdte a medvét, amint az a gyerekre támadt. A polgármester orvoshoz vitte a gyereket, sebeit gyorsan ellátták, majd átszállították a Székelyudvarhelyi sürgősségi osztályra.

A kisfiú kisebb sérülésekkel, főleg harapás és karmolás okozta sebekkel úszta meg a támadást.

Idén már kétszer támadott meg embert medve Hargita megyében, tavaly összesen 18 medvetámadás történt. Borboy Csaba megyevezető szerint sürgősen lépni kell, mert a medvepopuláció túlszaporodása miatt nemcsak a gazdálkodók javai, de az emberek élete is folyamatosan veszélyben van.

A környezetvédelmi minisztérium asztalán régóta van már egy cselekvési terv, amelynek jóváhagyása megoldást jelenthet a Hargita megyei vadállomány túlszaporodására. A tervezetről május 9-én tárgyal a szaktárca, és ha zöld utat kap a javaslat, akkor a helyi vadásztársaságok engedélyt kapnának az állomány egy részének kilövésére.

Címlapképünk illusztráció.